Waarom moet Raad Heuvelrug "om de tuin geleid worden"? Dat blijft onduidelijk...

De wethouders op 28 mei op dag van aantreden.
De wethouders op 28 mei op dag van aantreden. © Twitter: Frits Naafs
UTRECHTSE HEUVELRUG - Wie is Frederik? In de trein naar Maastricht sprak wethouder Hans Waaldijk van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hard op over zijn probleem door het plotselinge ontslag van ene Frederik. Die informatie deelde hij met zijn collegeleden in een tweedeklas-coupé naar het VNG-congres. "Hij moet de raad een beetje om de tuin zien te leiden om dat beheersbaar te houden", zou gezegd zijn. Universitair docent Fokke Fernhout zat in dezelfde coupé en schreef het op in zijn blog: de treinrel was geboren.
Die treinrel deed gisteren en eergisteren veel stof opwaaien. Raadsleden hebben om een extra raadsvergadering gevraagd. En juist door de zin over het "om de tuin leiden" zitten veel raadsleden op de Heuvelrug vol onduidelijkheid. Wethouder Hans Waaldijk kan momenteel niet reageren. Volgens een woordvoerder is hij "de komende drie weken afwezig in verband met een geplande medische ingreep". Ze benadrukt dat het niets met het voorval te maken heeft.
Maar wethouder Waaldijk had het over Frederik Swart, een bestuurder van de Stichting Sociale Dorpsteams Utrechtse Heuvelrug. Zijn ontslag was eigen initiatief, vertelt Swart: "Om persoonlijke redenen stop ik ermee. Of dat problemen oplevert, dat is politiek. Dat weet ik eerlijk gezegd ook niet." Om wat voor persoonlijke reden het gaat, wil Swart niet zeggen.
Ik ben bestuurder van een stichting en om persoonlijke redenen stop ik daarmee
Frederik Swart
Swart weet niets van problemen binnen de stichting. Navraag bij zijn collega teamleider Marieus Mulder brengt niet veel meer: "Ik kan daar echt niets over zeggen. U moet bij communicatie zijn van het college." Volgens de ChristenUnie is er een memo onderweg over het ontslag van Frederik.

ONDUIDELIJKHEID

D66-fractievoorzitter Hugo Prakke snapt niet waarom om een ontslag van een bestuurder de raad "om de tuin geleid moet worden". Ook ChristenUnie-commissielid Dianne van Wijnen snapt de gevoeligheid niet. De VVD wil niet speculeren en wacht op de antwoorden op hun raadsvragen. Die komen morgen. Op 5 juli gaat de raad met het college in debat over de treinrel.
Van Wijnen had vorige week nog een vergadering met de commissie over de uitdagingen in het sociale domein. "Toen was er niets bijzonders merkbaar", zegt ze. "Wij hebben onszelf ook afgevraagd waarom je de raad om de tuin moet leiden. Je zou bijna kunnen afvragen wat is er aan de hand? Maar wij hebben daar nul over gehoord."
Wij hebben er nul over gehoord
Dianne van Wijnen (CU)
De Stichting Sociale Dorpsteams is in het leven geroepen omdat gemeentes in 2015 zorgtaken moesten overnemen van het Rijk. Vroeger werkten maatschappelijk werkers, psychiaters en jeugdwerkers voor aparte werkgevers, maar nu zijn ze in dienst van de stichting. De Kaap schreef begin dit jaar nog een artikel over het succes van de stichting.
Van Wijnen legt uit: "Er is een stichting gemaakt om de zorg wat meer afstand te geven van de politiek. Er is nu niets verkeerd, voor zover ik weet. Er is natuurlijk een wissel van de wacht geweest van wethouders. Maar er liggen geen plannen om de Dorpsteams te veranderen."

OPVOLGER

In het gesprek in de coupé zou de opvolging van Frederik al besproken zijn: Nicolette van Haastrecht is een kandidaat, volgens wethouder Waaldijk. Zij zegt in een telefoongesprek: "Ik ben keurig geïnformeerd. Ik vind het een beetje dom. Maar het is ook wel verdrietig dat het zo loopt. Je begint met een achterstand. Ik vind ook iets van Fernhout [red: de blogger]. Die had ze er ook op kunnen wijzen. Dit is beschadigend; wie dien je hier nu mee?"
Wie dien je hier nu mee?
Nicolette van Haastrecht
De collegeleden zouden ook wat hebben gezegd over hoe twee scholen met elkaar in de haren zitten. Het AD publiceerde vanmorgen al dat dat zou gaan om De Ontdekkingsreis en Zonneheuvel.
Ook spraken de collegeleden over een Woningbouwvereniging die wordt aangepakt. Dat zou kunnen gaan om Vestia, bevestigt een woordvoerder. "Er is een groep bewoners die klachten heeft over het onderhoud in Leersum. Wij hebben dat gewoon opgepakt. Sommige bewoners willen melding doen bij de toezichthouder. Maar er is goed contact met de wethouder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.