Graffitispuiter: 'Fame' op elektriciteitskastje is kunst

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT - "De één noemt het vandalisme, de ander noemt het kunst", zo verdedigt de 26-jarige graffitispuiter 'Fame' zich. Die plaatste op honderden plekken in Utrecht een verftekening met de letters 'Fame'.
Programmamakers van NOS op 3 liepen de verfspuiter tegen het lijf toen ze een reportage aan het maken waren over de vele 'Fame'-tekeningen in de stad. De snelle krabbels, ook wel tags genoemd, zijn in Utrecht op honderden muurtjes, vuilnisbakken en elektriciteitskasten te vinden.
De Fame-tekeningen zijn op veel plekken in Utrecht te zien.
De Fame-tekeningen zijn op veel plekken in Utrecht te zien. © RTV Utrecht
De man die verantwoordelijk was voor die ongevraagde verfpartijen werd in april op heterdaad betrapt en zat daarna enkele dagen vast.
In het interview met NOSop3 ontkent de Utrechter verantwoordelijk te zijn voor alle Fame-tekeningen in de stad: "Naar mijn meningen zijn er meerdere mensen actief. Ik zie ook wel copycats. Of je dat nou altijd op prijs moet stellen is de vraag. Maar ik vind het wel leuk dat het zo groot is geworden."
Volgens de bedenker van Fame zijn er meerdere imitators actief.
Volgens de bedenker van Fame zijn er meerdere imitators actief. © RTV Utrecht
De verfspuiter zegt zijn les, in beperkte mate, te hebben geleerd: "Ik ben nu voornamelijk op legale plekken bezig en ik probeer het wat netter aan te pakken. De tags op de prullenbakken zullen niet zoveel zichtbaar zijn." Toch kan hij niet beloven dat de Fame-tekeningen voortaan alleen nog maar op legale plekken verschijnen: "Misschien dat je er nog wel eentje op ziet duiken maar of die van mij is, dat is de vraag."
Een Fame-tekening: vandalisme of kunst?
Een Fame-tekening: vandalisme of kunst? © Politie Midden-Nederland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.