SP wil af van verbod op stoepkrijten na "kinderachtige" boete van 140 euro voor studenten

© Jan Willem Peters
UTRECHT - De SP roept burgemeester Jan van Zanen op om het verbod op stoepkrijten in Utrecht op te heffen. Aanleiding is een boete van 140 euro die vier studenten vorige maand kregen voor stoepkrijten.
De studenten protesteerden aan de Drift tegen bezuinigingen in het onderwijs. Bij die protestactie schreven ze met stoepkrijt 'Zeg Nee 27-6' op de straat, verwijzend naar een collegemarathon die op die datum werd georganiseerd.
Maar stoepkrijten is in Utrecht niet toegestaan. En dus slingerde de politie de studenten op de bon. "Heel kinderachtig", vindt de SP.

PLAKKEN EN KLADDEN

Het verbod op stoepkrijten staat in de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening van Utrecht. "In die APV staat een artikel over 'plakken en kladden' zoals dat zo mooi heet. En daarin staat dat je niet met krijt op straat mag spelen", zegt Tim Schipper van de SP.
Maar zijn partij wil daar van af. "Wij vinden ten eerste de vrijheid van meningsuiting belangrijker dan een beetje stoepkrijt op de weg. Ten tweede is het gewoon een hele achterhaalde zaak en ook niet handhaafbaar. We willen dat de burgemeester dit verbod uit de APV haalt en dat die boetes gewoon worden kwijtgescholden, want dit is heel kinderachtig."

UTRECHT LOOPT ACHTER

 "Stel mijn buurmeisje schrijft op de stoep: leve Jan van Zanen. Dan zou ze een boete van 140 euro kunnen krijgen. Dat is heel bijzonder. In andere gemeentes is dat krijten al lang uit de verordening gehaald. En als er al iets mee aan de hand was, dan werden mensen daar niet voor bekeurd. Utrecht loopt wat dat betreft achter", zegt Schipper.
De oproep van de SP wordt gesteund door de partij Student en Starter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.