Sluiting dreigt voor Montfoortse voedselbank, vrijwilligers gezocht

© RTV Utrecht
MONTFOORT - De voedselbank in Montfoort is in gevaar. Het echtpaar De Kruik stopt er mee. Twaalf jaar lang bestierden ze de voedselbank, maar voor Henk (74) en Nel (72) is het genoeg geweest.
"De leeftijd gaat voor mij en m'n vrouw een rol spelen", legt Henk uit. "En mijn rug en mijn schouder beginnen op te spelen", vult Nel aan. Henk: "Vooral het sjouwen wordt gewoon te zwaar. Wij merken dat als we donderdag de pakketten hebben uitgedeeld, we vrijdag een rustdag moeten nemen."

VOEDSELPAKKET

De voedselbank in Montfoort heeft op dit moment 23 cliënten, wat neerkomt op zo'n 75 mensen die wekelijks van een voedselpakket afhankelijk zijn. "Het is net dat stukje extra waardoor je niet gelijk een lege knip hebt", legt een van de vaste klanten uit. "Ik ben alleenstaande en kom er nog wel uit, maar als je een gezin hebt met kinderen dan is de voedselbank echt nodig."
Het gaan ons heel erg aan het hart, maar wíj kunnen het niet meer
Henk, vrijwilliger voedselbank
Toen het echtpaar De Kruik in 2006 begon werden ze door veel mensen voor gek verklaard. Iedereen zei dat er geen armoede was in Montfoort. Henk: "Maar binnen de kortste keren hadden we de drie cliënten." Dat aantal groeide uit tot 28 en nam later weer wat af, maar er blijft altijd behoefte aan." Nel: "Mensen weten zich soms geen raad meer als ze bij ons aankloppen. Er komen veel mensen die gescheiden zijn of gezinnen waar de mannen werkloos zijn. Die zitten echt in geldnood."

GELOOF

Het echtpaar begon de voedselbank vanuit huis en verplaatste de boel later naar het zorgcentrum Antoniushof in het centrum van Montfoort. Elke donderdag worden de kratten gevuld met producten die iedereen nodig heeft: brood, fruit, groente, vlees. Henk en Nel de Kruik doen dit vrijwilligerswerk met hart en ziel. Nel: "We geven liefde door vanuit ons geloof. God is niet alleen liefde, maar de mensen moet het ook zíen."
Voedselbank Montfoort wordt na twaalf jaar te zwaar voor Henk en Nel de Kruik
Niet alleen Henk en Nel nemen afscheid. Er zijn nog meer vrijwilligers die afzwaaien. Als er niet snel nieuwe aanwas komt dan sluit de voedselbank in Montfoort al op 30 augustus. "Ik heb er slapeloze nachten van", zegt Nel. Henk: "Het gaan ons heel erg aan het hart, maar wíj kunnen het niet meer."
Mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger kunnen via de website van de voedselbank in Montfoort in contact komen met Henk en Nel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.