Gemeenteraad en Provinciale Staten klaren de lucht na Uithoflijndebacle

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - "Het was een heel goed gesprek," zegt initiatiefnemer André van Schie opgewekt. Gisteravond staken hij, collega-raadsleden en Provinciale Staten de koppen bij elkaar om te praten over de Uithoflijn. De vertraging van het project en de meerkosten van 84 miljoen euro hebben de banden tussen stad en provincie namelijk flink beschadigd.
Nu het stof is neergedaald na de bekendmaking van de vertraging en kostenoverschrijding was het volgens Van Schie tijd voor een goed gesprek. "Eigenlijk hadden we dat nog nooit gedaan," aldus de VVD'er. "Best gek voor een project van een half miljard euro."

OUD ZEER

De wrijving tussen stad en provincie ontstond voornamelijk toen de gemeenteraad van Utrecht eiste dat een kritisch rapport openbaar werd gemaakt. In dat document kreeg vooral de provincie er goed van langs. Voormalig gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof trok vervolgens haar conclusies en stapte op.
In de Staten speelt ook het idee dat de provincie de zwarte piet krijgt toegespeeld door de stad. De kostenverdeling, waar driekwart voor rekening van de provincie komt en een kwart voor de gemeente Utrecht, voelt voor sommige partijen als onterecht. Vooral omdat de verbouwing van het stationsgebied een belangrijke rol speelde in de vertraging van de Uithoflijn.

AFSPRAKEN

De gemeenteraad en Provinciale Staten willen nu onderzoeken of geheime informatie en rapporten meer met elkaar gedeeld kunnen worden. Een ander voornemen is om wethouders en gedeputeerden gelijktijdig verslag te laten doen van ontwikkelingen binnen de Uithoflijn.
Daarnaast zijn er plannen voor een werkbezoek naar het stationsgebied om te kijken naar de complexiteit van het project.

"BEZIGHEIDSTHERAPIE"

Met het gesprek is niet alle kou uit de lucht gehaald. De PVV in de Provinciale Staten noemt de bijeenkomst "bezigheidstherapie".
De fractie van de SGP was afwezig. De partij is erg kritisch op de stad onder andere omdat de afspraak van de kostenverdeling volgens hen moet worden opengebroken.
"Het nut van deze bijeenkomsten zie ik niet," aldus fractievoorzitter van Gijs van Leeuwen. "De gedeputeerde moet aan de bak. Wij als Staten en gemeenteraad hebben daar niks in te zoeken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.