UMC Utrecht en AH vertellen wat er in de boodschappen zit

© ANP
UTRECHT - Hoeveel suiker zit er in een pot pindakaas? En welke vetten krijg je binnen als je één pakje margarine hebt leeggemaakt? Klanten van Albert Heijn kunnen dankzij het UMC Utrecht voortaan antwoord op die vragen krijgen dankzij een nieuwe online dienst.
Klanten die gebruik willen maken van de dienst, geven daarvoor eerst toestemming aan de supermarkt. Die kan vervolgens met de hulp van de bonuskaart online laten zien hoeveel suiker, zout, eiwitten en vetten er in gekochte producten zitten. Ook worden er aanbevelingen gedaan voor alternatieven.
Het UMC Utrecht had een adviserende en meedenkende rol tijdens het project. Hoogleraar Wouter van Solinge is namens het UMC Utrecht ambassadeur E-health en Big data. Hij is enthousiast: "Dit is een hele goede eerste stap om mensen regie te geven over hun eigen gezondheid. De inzichten die je krijgt door beter te weten wat je koopt en eet kan echt leiden tot een betere kwaliteit van leven."
De dienst zou een uitkomst zijn voor mensen die een zoutarm dieet moeten volgen of die diabetes hebben. Maar het is volgens de hoogleraar ook handig voor sporters die graag meer eiwit binnen willen krijgen. Van Solinge: "Het helpt heel erg goed als mensen begrijpen wat ze eten en daar makkelijker toegang tot hebben. En deze dienst zorgt voor die makkelijke toegang."
Hoogleraar Wouter van Solinge: "Dit is een hele goede eerste stap"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.