Soesterberg klaar voor bijzondere opera Thijl: "De zenuwen gieren door het lijf"

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
SOESTERBERG - 90 zeecontainters, 144.000 kilo zand, 150 muzikanten en héél veel uren repeteren. In Soesterberg zijn ze klaar voor de uitvoering van de bijzondere opera Thijl. Morgen is de première.
"Een fantastische spannende dag", zegt Jaap van Hellenberg Hubar. Hij is de voorzitter van het project. "Het is een première waar we al 2,5 jaar naartoe leven. De zenuwen gieren door het lijf, de adrenaline is hoog."

BIJZONDER

Het is een bijzonder project want de opera is al 28 jaar niet uitgevoerd. Dat heeft ermee te maken dat er zestig solisten voor nodig zijn, en geen theatergezelschap kan dat aan. Het Utrechtsch Studenten Concert durft het nu toch aan. "Een enorme uitdaging", zegt Anne Nelissen van het orkest.
Naast het bijzondere karakter van de opera zelf, is ook de locatie waar de opera wordt uitgevoerd bijzonder. Op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is voor de gelegenheid een tijdelijk podium gebouwd.
"Het museum is een fantastische plek om deze opera uit te voeren omdat er veel samenkomt. Het gaat over de militaire geschiedenis van Nederland en de opera speelt zich af aan het begin van de tachtigjarige oorlog", zegt Van Hellenberg Hubar.
Muzikanten van de opera Thijl in de studio van UVandaag

JAN VAN GILSE

Componis van de opera is Jan van Gilse, niet een hele bekende naam, zegt Van Hellenberg Hubar. "Hij heeft dit werk geschreven in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Het was eigenlijk zijn laatste hartenkreet richting het Nederland volk, zo van: mensen pas nou op. Pas nou op die volkswoede en laat je niet verleiden om je te laten meeslepen in een conflict waar je uiteidenlijk alleen maar slechter uit kunt komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.