Gemeentelijke inzameling taxussnoeisel tegen kanker gestopt vanwege regelgeving

© Kurt Stüber / Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0
PROVINCIE UTRECHT - Bij verschillende gemeenten in Utrecht wordt dit jaar geen taxussnoeisel ingezameld voor medicijnen tegen kanker. Dat komt doordat de farmaceutische industrie de regels heeft aangepast, zegt Taxus voor Hoop. Deze stichting organiseert de inzameling een veel Utrechtse gemeenten.
De groene takjes van de haag bevatten baccatine, een belangrijke grondstof voor chemotherapie. In heel Nederland dragen mensen bij aan de productie van dit kankermedicijn door hun snoeisel aan te leveren. Maar om de kwaliteit van het medicijn te kunnen waarborgen, willen de makers ervan meer informatie hebben over de precieze herkomst van de takjes.
"Zij willen bijvoorbeeld weten of er pesticiden zijn gebruikt", zegt een woordvoerder van Taxus voor Hoop. "Het is natuurlijk een medicijn dat in het lichaam gaat, dus het is begrijpelijk dat daar strenge eisen voor zijn."

BIJNA ONMOGELIJK

Maar voor de stichting maakt dat het wel lastig, want zij werken met gemeentelijke inzamelpunten. "Als je een bak neerzet in bijvoorbeeld Utrecht, is het voor ons bijna onmogelijk om aan te duiden: deze taxus komt bij meneer Jansen uit de tuin in die en die straat."
De inzameling die gepland stond voor de komende zomermaanden is daarom geschrapt. De gesnoeide takjes zullen gewoon in de groene bak verdwijnen. "Het gaat ons aan het hart, maar op dit moment is het niet anders."
Taxus voor Hoop is in overleg met de farmaceutische industrie over een oplossing. De stichting verwacht dat de inzameling volgend jaar gewoon door kan gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.