SP Nieuwegein grijpt naar motie van afkeuring voor college vanwege aanpak MOvactor

Stadhuis van Nieuwegein. Archief.
Stadhuis van Nieuwegein. Archief. © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - De SP in Nieuwegein gaat een motie van afkeuring indienen tegen het college van b en w. De partij is niet blij met de manier waarop het college omgaat met een motie van de raad om wat te doen aan de situatie bij MOvactor. Die stichting organiseert in opdracht van de gemeente activiteiten met vrijwilligers in Nieuwegein.
Volgens de SP heerst er bij de stichting een angstcultuur en vertrekken daarom veel medewerkers en vrijwilligers: "De meldingen over toestanden bij MOvactor blijven bij ons binnenkomen en de betreffende medewerkers voelen zich naar eigen zeggen geïntimideerd en te onveilig om met hun verhaal naar buiten te komen." De partij zou van cliënten van MOvactor te horen hebben gekregen dat de dienstverlening hieronder lijdt. Zo was er volgens de partij voor een bridgeclub opeens geen plek meer in een buurthuis.
Eind mei nam de raad op aandringen van de SP een motie aan waarin het college van b en w werd opgedragen om voor de zomer een brief met een stappenplan over de zaak aan de raad te sturen. Drie weken later stuurde het college een brief terug: het college wilde pas na de zomer een informatieavond organiseren. Dat schoot de SP in het verkeerde keelgat: de partij gaat daarom een motie van afkeuring indienen.
Ik ben al twaalf jaar actief bij de gemeenteraad en dit heb ik nog nooit zo meegemaakt op deze manier.
Martijn Stekelenburg, SP
Voor SP-fractievoorzitter Martijn Stekelenburg is de motie van afkeuring ook een principekwestie: "Even los van de kwestie met MOvactor: het college moet de raad goed informeren en gewoon doen wat ze in een motie opgedragen wordt. Dat is nog een gewichtigere kwestie en vandaar die motie van afkeuring. Ongeacht het onderwerp: dit kunnen ze zo niet doen. Ik ben al twaalf jaar actief bij de gemeenteraad en dit heb ik nog nooit zo meegemaakt op deze manier."

REACTIE GEMEENTE

Het college van b en w zegt in een reactie vrijdag de zorgen van de SP over de onrust bij MOvactor te delen en hierover in gesprek te zijn met het bestuur van de stichting. In die gesprekken zegt de gemeente helder te hebben aangegeven over welke problemen er duidelijkheid moet komen. Omdat de gemeente ook opdrachtgever is van MOvactor wil de gemeente samen met de stichting een stappenplan uitwerken om de problemen te verbeteren.
Het college denkt de raad 'op korte termijn' uitgebreid te kunnen informeren over de stand van zaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.