RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Buschauffeurs staken door buiten de spits

PROVINCIE UTRECHT - Buschauffeurs blijven staken, maar ze doen dat volgende week wel alleen buiten de spits. De vakbonden FNV en CNV roepen hun leden op om tijdens de ochtend- en avondspits gewoon te rijden.

In de praktijk zullen de bussen in de ochtend tot 9.00 uur rijden. Maar tussen 10.00 uur en 15.00 uur staan bussen in het hele land stil. In de middag kunnen mensen tussen 16.00 en 19.00 weer gebruik maken van de bus. Ook na 19.00 uur 's avonds laten stakende chauffeurs hun bus geparkeerd staan.

PUBLIEKSVRIENDELIJK
Volgens de bonden zijn dit "publieksvriendelijke acties". "Ongelofelijk balen dat het zo moet, dit is het laatste dat chauffeurs willen. Maar er is geen keus. Er moet gewoon echt iets gebeuren aan de belachelijk hoge werkdruk in het streekvervoer'', zegt onderhandelaar van FNV Streekvervoer Paula Verhoef.

CNV liet eerder al weten buiten de spits verder te staken. De bond zegt hier "in ieder geval" tot woensdag mee door te willen gaan. FNV noemt nog geen dag.

WEEKEND
Al drie dagen op rij staken de buschauffeurs voor een betere cao. Ze willen meer loon, meer pauze en een lagere werkdruk. Vanmorgen kondigde vakbond FNV al aan dat ook dit weekend de acties doorgaan. "Morgen en overmorgen wordt er niet gereden", zei Luts Kressin van FNV tegen RTV Utrecht.

CNV laat die keuze aan de individuele leden over en heeft er geen formele oproep toe gedaan. Actieleider van CNV Jeroen Warnaar zegt wel dat er nog te weinig "beweging is bij de werkgevers" in de cao-onderhandelingen.

WERKGEVERS
De werkgevers in het streekvervoer, waar overigens ook regionale spoorverbindingen bij horen, zijn er klaar mee. "Het publiek wordt hier helemaal gek van", zegt voorzitter Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). "Wij begrijpen hier niets van. Het is nu echt volstrekt onduidelijk waar de reiziger aan toe is.''

De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en meer (plas)pauzes. VWOV noemt die eisen onhaalbaar en onbetaalbaar. 


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -