Utrechtse SP organiseert stoepkrijtwedstrijd uit protest tegen krijtverbod

© Jan Willem Peters
UTRECHT - De Utrechtse SP organiseert woensdag een stoepkrijtwedstrijd uit protest tegen het verbod op stoepkrijten. Aanleiding is een boete van 140 euro die vier studenten vorige maand kregen voor het schrijven op de stoep.
De studenten protesteerden aan de Drift tegen bezuinigingen in het onderwijs. Maar stoepkrijten is in Utrecht niet toegestaan en dus slingerde de politie de studenten op de bon.

BURGEMEESTER

De SP nodigt nu alle Utrechtse kinderen uit om woensdag zo fraai mogelijk met stoepkrijt "I love Jan van Zanen" op de Stadhuisbrug te schrijven. Grote mensen die mee willen doen zijn ook welkom, maar dingen niet mee naar een prijs. Burgemeester Van Zanen zal worden gevraagd om de mooiste uit te kiezen.
Eerder riep de SP al op om het stoepkrijten niet langer strafbaar te stellen. Ook GroenLinks Utrecht en de PvdA doen nu mee aan de stoepkrijtactie.

SPUITBUS

Overigens zei de politie in een reactie dat de beboete studenten geen gebruik hadden gemaakt van krijt, maar van "een spuitbus met een verfachtige stof". Daarvan was volgens de politie niet duidelijk of deze met water of regen weg zou spoelen. "Het bekladden van gemeente-eigendom of andermans privé-eigendom is verboden. Het ging bij de bekeuring niet om de inhoud van de boodschap", aldus de politie. Tegen stoepkrijten treedt de politie "uiteraard in het algemeen niet op".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.