Het is droog: gebruik minder water en pas op met vuur

Waterbedrijven: gebruik minder water vanwege hitte
Waterbedrijven: gebruik minder water vanwege hitte © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het is al lange tijd erg droog in Nederland en dus vragen waterbedrijven mensen om zuinig te zijn met water en zijn de autoriteiten extra alert op natuurbranden.
Volgens Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van het land, wordt door de droogte veel meer water verbruikt dan normaal. "Zelfs meer dan een miljard liter per dag en dat is een record." Het bedrijf vraagt om vooral tijdens piekuren, tussen 6.00 uur en 9.00 uur 's ochtends en 18.00 uur en 22.00 uur 's avonds, het waterverbruik te beperken.
De waterbedrijven roepen ook op om bewust met water om te gaan, dus bijvoorbeeld even niet de auto te wassen. Ook wijzen ze er op dat door de droogte meer kraanwater wordt gebruikt waardoor de waterdruk lager kan zijn en water een bruine kleur kan hebben.

VUUR

Ook is het vanwege de hitte oppassen met vuur. In de provincies Gelderland, Zeeland en in delen van Noord-Holland en Brabant geldt de 'fase extra alert', wat vroeger code oranje en rood was. Voor Utrecht geldt die waarschuwing nog niet.
De brandweer moest vrijdag al zeker twee keer uitrukken voor hooibrandjes in het Máximapark in Leidsche Rijn. Het is onbekend of die zijn aangestoken of dat het hooi spontaan in brand is gevlogen. Ook vrijdagnacht waren er kleine brandjes: in een tuinhuisje in Soest en een bouwcontainer in Leusden.

DIJKEN

Waterschap De Stichtse Rijnlanden is deze week juist begonnen met het besproeien van dijken langs de rivieren de Grecht, de Wierickes, de Bijleveld, de Grote Heicop en de Geer. Door de droogte bestaat er gevaar op uitdroging. De dijken worden voorlopig twee keer per week beregend, afhankelijk van de weersomstandigheden.
In de zogenaamde klei-op-veendijken in het westelijk deel van de provincie kunnen door uitdroging scheuren en barsten ontstaan. De ervaring van voorgaande droge jaren, leert dat door beregening wordt voorkomen dat scheuren groter worden en dat er meer scheuren ontstaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.