College Utrechtse Heuvelrug schaamt zich voor 'domme en onverstandige' treinrel

Treincoupé met citaten uit brief college aan raad. Bewerking: RTV Utrecht.
Treincoupé met citaten uit brief college aan raad. Bewerking: RTV Utrecht. © ANP
UTRECHTSE HEUVELRUG - Toen wethouders en de burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug het in de trein hadden over het 'om de tuin leiden van de gemeenteraad' bedoelden ze daar niet mee dat ze de raad incorrect wilden informeren. Dat zegt het college van b en w in een brief aan de raad over de zogenoemde treinrel. Het college trekt in de brief het boetekleed aan en zegt zich te 'schamen' voor wat er is gebeurd.
De treinrel ontstond toen de wethouders en burgemeester Naafs afgelopen maandag naar een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Maastricht gingen. In de trein hadden de wethouders en burgemeester het over gevoelige zaken zoals ene Frederik die ontslag had genomen. Hierbij was makkelijk uit te vogelen dat het ging om Frederik Swart van Stichting Sociale Dorpsteams. Eén uitspaak over dit ontslag bleek extra pikant: "Hij moet de raad een beetje om de tuin zien te leiden om dat beheersbaar te houden." Een medereiziger tikte het gesprek uit en zette het online op zijn blog. De treinrel was een feit.

"MINACHTING"

Veel raadsleden struikelden over de uitspraak dat de gemeenteraad om de tuin moest worden geleid. "Minachting van de raad", noemde fractievoorzitter Sybe Streekstra van BHVlokaal dat. Het college van b en w zegt echter altijd van plan te zijn geweest de raadsleden 'op een correcte wijze en in de juiste volgorde te informeren'. Het 'sparren in de trein' zou juist als doel hebben gehad om dit zo goed mogelijk te kunnen doen.

"DOM EN ONVERSTANDIG"

In de brief van gisteren gaat het college van b en w diep door het stof. Er wordt erkend dat er inderdaad slordige fouten zijn gemaakt door in het openbaar over bepaalde zaken te praten. Het college heeft 'oprechte spijt', noemt het handelen 'dom en onverstandig' en spreekt van een 'harde les'.

DOOR HET STOF

Uit de brief wordt ook duidelijk dat het college van b en w na het uitlekken van het gesprek veel moest doen om de schade beperkt te houden. Zo heeft Naafs meteen gebeld met burgemeester Cnossen-Looijenga van Woudenberg en later in een persoonlijk gesprek zijn excuses aangeboden vanwege uitspraken over het Henschotermeer.
Ook zijn er excuses gemaakt richting Stichting Sociale Dorpsteams en is gesproken met alle betrokkenen die in het blog genoemd zijn. Tenslotte is het incident als datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Donderdag wordt in de raad over de treinrel gedebatteerd. Dan zal duidelijk worden of de excuses van het college genoeg zijn voor de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.