Volle zaal voor presentatie unieke filmbeelden voetbalclub DOS

Volle zaal voor presentatie filmbeelden DOS.
Volle zaal voor presentatie filmbeelden DOS. © RTV Utrecht
UTRECHT - Liefhebbers van de oude voetbalclub DOS uit Utrecht hebben zich zaterdagochtend in het Utrechts Archief verzameld voor een speciale filmvertoning. Daar werden voor een volle zaal unieke bewegende beelden van de Utrechtse voetbalclub vertoond. Ook aanwezig: oud-international Wesley Sneijder, die ooit bij DOS begon met voetballen.
Onlangs kwam naar buiten dat de beelden uit 1944 bestonden en vandaag openbaar zouden worden gemaakt. Dat zorgde voor spannende dagen bij mensen met een DOS-hart zoals John en Bert van Leur. Op de ontdekte beelden is hun vader in actie te zien tijdens een promotiewedstrijd tegen OSV. "Een kippenvelmoment", noemde John dat.
De presentatie van unieke filmbeelden van voetbalclub DOS
De beelden werden ontdekt bij het opruimen van een zolder. Een paar oude filmblikken bleken magische opnames te bevatten van bekende spelers als Evert Veltmeijer, Gerard van Leur en Piet Dumortier. Die laatste kwam voor de Tweede Wereldoorlog nog eenmalig uit voor het Nederlands elftal voor hij in de oorlog omkwam. Dumortier lag met difterie in een ijzeren long in het ziekenhuis toen een stroomstoring ontstond en het apparaat ermee op hield. Hij stikte.
De filmpresentatie vandaag was voor genodigden met een speciale band met DOS. De komende weken kan iedereen de film bekijken in het Utrechts Archief op de Hamburgerstraat. RTV Utrecht geeft bij dit artikel een uitgebreide samenvatting van de beelden van zo'n 10 minuten.
Unieke archiefbeelden van voetbalclub DOS opgedoken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.