Grote kans op natuurbranden door enorme droogte: "Het is bloedlink"

Dit vliegtuigje Charly speurt momenteel naar bosbranden.
Dit vliegtuigje Charly speurt momenteel naar bosbranden. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het is zo droog en warm in de provincie Utrecht dat de kans op natuurbranden groter is dan normaal. De brandweer heeft daarom een vliegtuig de lucht in gestuurd dat eventuele brandhaarden in de bossen moet ontdekken.
Het vliegtuig, ook wel bekend onder de naam Charly, is rond 9.00 uur opgestegen. Om diezelfde tijd werd een verhoogd natuurbrandrisico afgekondigd. Dat houdt in dat mensen in de buurt van bossen geen open vuur mogen stoken.
"Bloedlink", noemt een woordvoerder van de brandweer de huidige situatie. De luchtvochtigheid is laag en het waait hard. Dat betekent dat beginnende brandjes op de hei of in het bos razendsnel kunnen verspreiden.

ALERT

Burgers worden gevraagd extra alert te zijn en bij een vermoeden van brand direct de autoriteiten te waarschuwen. Bijvoorbeeld het in de grond uitdrukken van een sigaret is deze dagen extra gevaarlijk. Mensen die in het bos gaan wandelen doen er goed aan om in de gaten te houden waar ze precies zijn. Niet alleen kunnen ze dan snel wegkomen. Ook kunnen ze de brandweer wijzen op de precieze brandlocatie.
Op veel andere plekken in Nederland zijn al wat bosbranden geweest de afgelopen dagen, vooral in Brabant en Limburg. Het hoge natuurbrandrisico is ook afgegeven voor streken rondom Utrecht, zoals het Gooi en Gelderland. Zeer waarschijnlijk verandert de situatie de komende dagen niet. Het blijft erg droog.

JUNI ENORM DROOG

Vorige maand was één van de droogste junimaanden ooit. Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Omdat er geen neerslag wordt verwacht, zal dat de komende twee weken verder stijgen naar ruim 210 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort - droogte dus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.