De kersen gaan hard dit jaar

© RTV Utrecht
COTHEN - Wie nog verse kersen wil moet snel zijn. Over drie weken zijn de kersen van dit seizoen alweer op, zo verwacht teler Theo Vernooij uit Cothen.
De oorzaak ligt bij het mooie weer. Daardoor kwamen de kersen wat vroeger en rijpten ze sneller, legt Vernooij uit. "Het ging heel snel met de bloei. Binnen twee weken was alles uitgebloeid. Normaal is dat drie of drie-en-een-halve week. Maar nu ging het allemaal heel snel. Daarna bleef het ook mooi weer. En dan wil het wel. Dan rijpen ze veel sneller. Zulke dagen als vandaag, die tellen dubbel." 
Voordeel van de vele zonuren is wel dat de kersen dit jaar extra lekker zijn, zegt Vernooij. "Kijk de mensen snappen ook wel dat het een natuurproduct is en dat de zon de smaak aan het fruit moet brengen. Dus ze zijn dit jaar gewoon heel lekker. Die reacties krijgen we ook."
Dit weekend werd in de boomgaard van Vernooij het kersenfestival gehouden. Er was muziek, er waren historische tractoren en een heuse kersenpitpuugwedstrijd. Het festival werd voor de achttiende keer gehouden.
Kersenfestival in Cothen

KERSENTIJD

RTV Utrecht besteedt tijdens de kersentijd extra aandacht aan de kersenteelt in het Kromme Rijn-gebied. Een overzicht van onze berichtgeving is te vinden via rtvutrecht.nl/kersentijd. Ook hebben we een kaartje met alle kersenkramen in de regio gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.