Stakende chauffeurs krijgen geen bus mee in de spits

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Chauffeurs die meedoen aan de staking krijgen geen bus om tijdens de spits te rijden. Dat schrijft vervoerder Qbuzz in een brief aan het personeel. Volgens een woordvoerder van vakbond FNV hebben andere streekvervoerders dit ook aan hun chauffeurs meegedeeld.
Komende week wil de vakbond beginnen met publieksvriendelijke acties. Daarbij rijden er wel bussen tussen 6.00-10.00 uur en 15.00-19.00 uur. Buiten die uren wordt gestaakt. Maar het is nog maar de vraag of die opzet morgen door kan gaan. Qbuzz spreekt van het "onrechtmatig gebruik van voertuigen". Met andere woorden, schrijft het bedrijf: "het is niet toegestaan om een bus mee te nemen en deze halverwege je dienst ergens achter te laten."
Volgens Qbuzz gaan de vakbonden "voorbij aan het belang van onze reizigers, die nu wellicht wel ergens naar toe gebracht worden, maar op geen enkele wijze zekerheid hebben dat ze ook weer op hun bestemming terug kunnen komen. Dit vinden wij schadelijk en niet uit te leggen aan de mensen die van ons afhankelijk zijn."

SALARIS

Het bedrijf herhaalt ook nog een keer het voornemen om stakende chauffeurs te korten op hun salaris. "Deze actie is dermate ontwrichtend voor de maatschappij en nadelig voor de reizigers en Qbuzz dat we gerechtigd zijn hiervoor korting op het salaris toe te passen."
De FNV kondigde eerder al aan dat de bond naar de rechter stapt als werkgevers de stakende buschauffeurs gaan korten op het salaris. Als de werkgevers niet voor maandagmiddag om 12.00 uur afzien van dat plan, stapt FNV naar de rechter voor een kort geding.
De bond rekent de chauffeurs verder nog voor dat ze in het ergste geval 7 euro per dag mislopen als ze gekort worden op hun salaris. De loonderving is daarmee volgens de vakbond beperkt. De FNV roept haar leden dan ook op de rug recht te houden. "Laten wij met zijn allen sterk, achter elkaar staan maar vooral ook respect naar elkaar".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.