Busstaking voorlopig van de baan, bonden en werkgevers bereiken akkoord

© RTV Utrecht / Sophie Markvoort
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De aangekondigde stakingen in het regionale vervoer gaan maandag niet door. Dat hebben de vakbonden vanavond laten weten. De cao-onderhandelaars van FNV, CNV Vakmensen en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer hebben een akkoord weten te bereiken.
De bonden leggen het onderhandelingsresultaat nog voor aan hun leden. De cao die voorligt geldt voor 12.000 werknemers in het openbaar vervoer. Volgens CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi zijn de ov-bedrijven akkoord gegaan met concrete afspraken over het aanpakken van de werkdruk en tijdige rustpauzes, en ziet ook de loonsverhoging er goed uit. In de cao-looptijd van 2,5 jaar gaan de lonen uiteindelijk met 7,5 procent omhoog. Ook krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 650 euro bruto.
Buschauffeurs legden woensdag opnieuw het werk neer, omdat een akkoord lang op zich had laten wachten. Morgen zou de zesde stakingsdag ingaan, maar zolang de leden nog over het onderhandelingsresultaat moeten oordelen zijn nieuwe acties van de baan. Het streekvervoer rijdt als het aan de actievoerders ligt dus volgens de dienstregeling.
Het bezworen cao-conflict maakt volgens de bonden zichtbaar dat de marktwerking in het openbaar vervoer heeft gefaald. Volgens de vakbondsonderhandelaars gaan aanbestedingen vooral om geld en lijden bedrijven, werknemers en uiteindelijk ook reizigers daaronder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.