Kunstenaar Armando (88) overleden

© ANP
AMERSFOORT/BUNNIK - Kunstenaar Armando is vandaag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Armando Stichting laten weten. Hij overleed in de Duitse plaats Potsdam, waar hij een huis had en vaak was om te schilderen.
Eind 1998 kreeg de kunstenaar een eigen, permanente tentoonstellingsplek in Het Armando Museum in Amersfoort, in de vroegere Elleboogkerk. Een groot deel van dit werk werd in 2007 vernietigd toen het museum afbrandde. Een deel van de collectie werd gered en ging naar het Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik, maar daar was de kunstenaar niet blij mee. De Armando-stichting brak dan ook met het MOA.

AMERSFOORT

Armando werd als Herman Dirk van Dodeweerd geboren op 18 september 1929 in Amsterdam en bracht zijn jeugd door in Amersfoort. Hij behoorde tot een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse kunstenaars. Nationaal en internationaal werd hij gewaardeerd als beeldend kunstenaar, schrijver, documentairemaker en violist.
Als kind woonde Armando vlakbij Kamp Amersfoort, een concentratiekamp van de Duitse bezetters. Hij zag hoe gevangenen naar het kamp werden gevoerd en deed daarvan verslag in het boek De straat en het struikgewas, waarvoor hij in 1988 de Multatuli-prijs kreeg. Zijn oorlogservaringen vormden ook de basis van zijn andere werk.

EXPERIMENTELEN

Kort na de oorlog trad Armando 's nachts als violist op voor Amerikaanse militairen. Overdag studeerde hij. In het begin stond hij in zijn kunst onder invloed van de experimentelen. Zijn eerste eenmanstentoonstelling had hij in 1954. In deze tijd debuteerde hij ook als dichter.
Later werd Armando kunstredacteur bij de Haagse Post en zat hij in de redactie van het tijdschrift De Nieuwe Stijl. Als beeldend kunstenaar werd hij in de jaren 60 lid van de kunstgroepering Nul. In de jaren 70 en 80 schreef hij voor televisie en was hij te zien in de tragikomische serie Herenleed van de VPRO, met Cherry Duyns en Johnny van Doorn.

PRIJZEN

Armando kreeg in 1977 de Herman Gorter-prijs en in 1985 de eerste Jacobus van Looy-prijs. In 1987 kreeg hij de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan het Nederlands cultureel bezit en de verspreiding daarvan in Europa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.