Soepele regeling voor 'import-wethouders'

Raadszaal van Woerden
Raadszaal van Woerden © Woerden TV
PROVINCIE UTRECHT - Het wordt voor wethouders en gedeputeerden die niet willen verhuizen eenvoudiger om voor onbepaalde tijd buiten hun gemeente of provincie te wonen. Een wetswijziging van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken moet dit mogelijk maken. De Tweede Kamer stemt morgen over haar voorstel.
Van wethouders en gedeputeerden moeten nu in de gemeente of provincie wonen waar ze werken. Wel kan een tijdelijke ontheffing van de zogenoemde woonplaatsvereiste worden verleend. Deze geldt voor maximaal een jaar en kan worden verlengd. Gemeenten en provincies krijgen nu de bevoegdheid om zelf te bepalen hoelang de ontheffing geldt.

TWEEDE KAMER

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de wetwijziging. Zo vinden de fracties van D66, GroenLinks, VVD, CDA en ChristenUnie het goed om de beslissing over de ontheffing over te laten aan de gemeenteraden en Provinciale Staten. Dit doet volgens hen recht aan de lokale en provinciale autonomie. GroenLinks wijst er ook op dat het vooral in kleine gemeenten vaak lastig is om goede kandidaten te vinden.

BAANTJESCARROUSEL

Er klinkt ook kritiek. Het voorstel van de minister leidt ertoe dat gemeenten en provincies bestuurd gaan worden door "wortelloze mensen", vreest PVV-Kamerlid Marin Bosma. Hij waarschuwt voor een baantjescarrousel, bevolkt door een bestuurselite.
In Woerden ontstaat anderhalf jaar geleden commotie over meerdere wethouders die buiten de gemeente woonden. In Soest wilde de inmiddels opgestapte wethouder Marcel Adriani zijn woonplaats Bussum niet verlaten. Twee jaar geleden was er gesteggel over wethouder Yvonne Kemmerling, die inmiddels ook van het politieke toneel is verdwenen. Zij woonde 20 meter over de gemeentegrens, in Soest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.