Waterschap besproeit dijken vanwege droogte

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - Niet alleen de brandweer, maar ook het waterschap is deze dagen in opperste staat van paraatheid vanwege de aanhoudende droogte in ons land. Zo is het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gestart met het besproeien van de dijken.
"Als het heel lang droog is, heeft dat niet alleen impact op de natuur, maar ook op onze dijken", legt Astrid Russchen van het waterschap uit. "Die dijken bestaan uit klei. Als daar geen regen op valt, droogt de bovenste kleilaag uit en kunnen er scheuren ontstaan."
Zijn die scheuren diep en breed, dan kunnen de dijken gaan schuiven. "En dat willen we niet, dus daarom zijn we afgelopen week begonnen met het beregenen van de dijken. Dit betekent dat we met een bootje langs de dijk varen en iedere keer zes tot acht millimeter water op de dijk sproeien."

MINDER WATER

Gevaar is er op dit moment nog niet, benadrukt het waterschap, maar volgens Russchen is wel duidelijk te merken dat het klimaat verandert."
Er dus nog voldoende water, maar het zakt wel
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
"Je merkt echt dat er minder water is. Het voordeel aan ons waterschap en dit gebied rond Utrecht is dat wij twee hele grote wateren hebben: het Amsterdam Rijnkanaal en de Lek. Vanuit die twee wateren kunnen we nog voldoende water in de sloten laten. Er dus nog voldoende water, maar het zakt wel."

BLAUWALG

Het waterschap heeft ook de taak om de waterkwaliteit in de gaten te houden. Zo is de eerste blauwalg al ontdekt in de regio. "Door het warme weer warmt het water steeds verder op. Het water bevat dan minder zuurstof en dan kunnen er kwaliteitsproblemen optreden."
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden adviseert daarom ook om niet in plassen te gaan zwemmen waar blauwalg is geconstateerd. Ook honden kunnen beter niet drinken uit deze plassen.

BRANDWEER

Dit weekend waarschuwde de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) al voor de droogte. Er wordt zelfs gesproken van een gevaarlijke situatie. "Het is gortdroog en dat in combinatie met een harde wind. Er hoeft maar iets te gebeuren en het vuur verspreidt zich enorm snel over die hei heen."
De VRU waarschuwt daarom mensen die deze dagen de natuur ingaan. "Zorg dat je goed weet waar je bent in het bos, dat als je een brandje ziet dat je ook heel snel kunt aangeven waar de brand zich precies bevindt. Het liefst met coördinaten, zodat de brandweer niet hoeft te zoeken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.