Leerling Corderius College geschorst na monteren docent in nazifilmpje

© RTV Utrecht / Rob van Dijk
AMERSFOORT - Een leerling van het Amersfoortse Corderius College is geschorst omdat de scholier het hoofd van een docent monteerde op beelden van nazipraktijken. Het filmpje belandde op internet. Ook doet de betreffende docent aangifte bij de politie.
"Het is een zogenaamd geintje", zegt rector Egbert Boerma tegen RTV Utrecht. "Maar er zijn geintjes met verstrekkende gevolgen. Dat moeten leerlingen wel weten en soms moeten ze het ook een beetje voelen. Die bewustwording moet wel een keer gaan komen."

GRENS OVERSCHREDEN

Dus besloot de schoolleiding het kind voor enkele dagen te schorsen. Ook de gang naar de politie wordt gesteund door rector Boerma. "In dit geval is echt een grens overschreden. Dit is aangiftewaardig. Dit tast het persoonlijke aan. Misbruik van de naam en goede eer op het internet. Smaad."

LESSEN SOCIAL MEDIA

Het Corderius College probeert leerlingen bewust te maken van potentiële valkuilen op social media. Juist daarom wordt de leerling het nazifilmpje erg kwalijk genomen. "We hebben daar lessen over en spreken er met ouders over. Alles wat je op social media doet gaat de wereld over."
Boerma: "Als een keer een hoofd wordt geplakt op een pornoster ofzo, daar vallen we echt niet van om. Maar op het moment dat het echt mensen gaat raken en dat het iets doet met iemand. Als je wordt geprojecteerd als nazimisdadiger dan is een grens voorbij en dan grijpen we in."

VOORBEELD STELLEN

De rector zegt dat hij een scholier niet graag schorst, maar dat hij een voorbeeld moet stellen voor de andere kinderen op de middelbare school. Boerma wil uit privacyoverwegingen niet zeggen of de dader een jongen of meisje is. Op het Corderius College wordt mavo, havo, atheneum en gymnasium onderwezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.