RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Cothense melkveehouder: "Nog nooit zo droog geweest als nu"

1/3
COTHEN - De aanhoudende droogteis een ramp voorboeren in de regio. Dat ondervindt ookmelkveehouder Niek van der Horst uit Cothen. "Het is nog nooit zo droog geweest als nu."

Van der Horst verbouwt mas op zijn velden, bedoeld om zijn koeien te kunnen voederen. Als de droogte aanhoudt, en daar ziet het wel naar uit, dan blijven de maiskolven klein en bevatten ze minder voedingsstoffen.


"Je ziet aan de planten dat het blad begint op te krullen. Dit is een reactie om de verdamping van het vocht te beperken. Maar ook de puntjes van het blad beginnen al bruin te worden. Met noodrijp (uitgedroogde mas, red.) is het maar de vraag of er iets van de kolven terechtkomt. Die blijven heel klein omdat ze niet met sappen gevuld worden."

 De bladeren krullen op en krijgen bruine punten. De bladeren krullen op en krijgen bruine punten. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

SPROEIEN
Een kleine opsteker is dat Van der Horst nog een grote voorraad van vorig jaar heeft liggen. Maar bij aanhoudende droogte overweegt hij dan ook om te gaan sproeien. Lachend: "Maar laten we hopen op een buitje of twee!"

Overigens is sproeien niet overal een vanzelfsprekendheid. Zo is het in delen van Brabant verboden om landbouwgrond te besproeien met oppervlaktewater. In waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is het nog niet zo ver.

CAMPING
Het mooie weer staat ook voor vertier in de regio, zoals op camping Everstein in Hagestein. "We hebben het hier super met iedereen", vertelt bezoekster Monique Baart. Aanvankelijk leek het erop dat bezoekers niet mochten zwemmen bij de camping vanwege een waarschuwing voor blauwalg.

 De basgasten van camping Everstein in Hagestein. De basgasten van camping Everstein in Hagestein. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

"Wij zijn gewoon gaan zwemmen, want het waarschuwingsbord was van de ene op de andere dag plots weg. Als er echt een risico zou zijn, hadden ze niet het risico niet tgenomen. Ik hebmijn kleinkinderen hier ook gewoon laten zwemmen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -