ANWB viert 135-jarig jubileum bij eerste fietspad van Nederland

Hans Buiter (rechts) op het oudste fietspad van Nederland.
Hans Buiter (rechts) op het oudste fietspad van Nederland. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Het is precies 135 jaar geleden dat de Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond (ANWB) werd opgericht. Dat gebeurde in Utrecht aan de Maliebaan, waar tevens het allereerste fietspad van Nederland werd neergelegd.
Hans Buiter blikt ter gelegenheid van de verjaardag terug op die historische gebeurtenissen. Hij schreef het boek 'Het avontuur van de ANWB, 135 jaar onderweg', dat vandaag wordt aangeboden aan verkeerswethouder Lot van Hooijdonk.
De ANWB werd in 1883 door een stel jonge mannen opgericht. "Allemaal jongens van rond de 20", vertelt Buiter. Het is geen toeval dat ze dat deden aan de Maliebaan 81. "Hier kwamen allemaal wandelaars, fietsers en paardrijders."

TWIJFEL OVER FIETSEN

In de jaren 80 en 90 van de negentiende eeuw kwam de fiets steeds meer op, zeker in steden. Toch waren de gemeentebesturen van Utrecht en Amsterdam daar niet blij mee. Ze sloten sommige wegen zelfs af voor fietsers omdat het  te gevaarlijk zou zijn.
"Hier op de Maliebaan was ook een speciaal paardrijpad."

EERSTE FIETSPAD

Daarom werd op verzoek van de fietsers zelf in 1885 het eerste officiële fietspad van Nederland aangelegd aan de Maliebaan. "Eén van de wandelstroken werd omgetoverd tot fietsstrook", zegt Buiter tegen Radio M Utrecht. Daarna ging het snel. "In 1900 waren er al honderdduizend fietsers in Nederland."

ANDERE VERVOERSMIDDELEN

Tot 1900 kwam de ANWB alleen op voor fietsers. Pas daarna behartigde de organisatie ook de belangen van automobilisten, bootbezitters en zelfs eigenaren van vliegtuigen. Destijds was de ANWB ervan overtuigd dat binnen enkele decennia ieder gezin een eigen vliegtuig zou hebben.
De verjaardag van de ANWB wordt vandaag uitgebreid gevierd. Na de overhandiging van het boek aan wethouder Van Hooijdonk volgt een wandeling vanaf de Maliebaan naar de nieuwe ANWB-winkel op de Neude.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.