Nachtelijke jacht op inbrekers in Amersfoort

© ANP
AMERSFOORT - De Amersfoortse politie heeft vannacht drie verdachten opgepakt die inbrekersgereedschap bij zich hadden. 
In verband met inbraken surveilleerden agenten in de wijk Vathorst. In de Straat van Gibraltar zagen ze drie jongens lopen. Bij het zien van de politie gooiden ze een breekijzer, schroevendraaiers en een cilindertrekker weg.
Een van de verdachten rende weg, maar kon na een achtervolging worden aangehouden. Ook de andere twee zijn meegenomen naar het bureau. De jongens zijn 16, 18 en 19 jaar. Een woordvoerder van de politie zegt dat wordt onderzocht of de verdachten gelinkt kunnen worden aan inbraken.

CIJFERS

Sinds maart zijn verspreid over Amersfoort zo'n 180 inbraken en pogingen daartoe geweest, blijkt uit de weekcijfers van de politie in de stad. In juni waren er 32 inbraken en pogingen, in mei 60, in april 47 en in maart 45. 
Afgelopen week was het elf keer raak, waaronder drie keer op de Meesterproef in de wijk De Koppel. In de nacht van zaterdag op zondag werd een bewoonster van de Gounodstraat in de wijk Randenbroek wakker van een harde knal. Ze zag nog net twee jongens wegrennen. Ze hadden geprobeerd om een draairaam open te breken. Vorige maand zijn ook veel inbraken gemeld in de wijk Nieuwland.

METHODE

De inbrekers in Amersfoort proberen binnen te komen via cilindertrekken of door het openbreken van een raam of deur met behulp van een breekijzer of schroevendraaier. De inbraken zijn overdag, in de late avond en in de nachtelijke uren gepleegd.

AANPAK

Amersfoort is al langer bezig met het terugdringen van het aantal woninginbraken. Vorig jaar werd een inbraakbende opgerold, die opereerde in wisselende samenstellingen. In 2017 daalde het aantal woninginbraken met 9 procent naar 512. Wel steeg het aantal pogingen met 2 procent.
Om woninginbraken zoveel mogelijk te voorkomen is de afgelopen jaren ingezet op voorlichting en bewustwording onder bewoners. Ook zijn er Whatsappgroepen waar verdachte situatie worden gedeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.