Amersfoort verliest met Armando 'ambassadeur' van de stad: "Hij is wereldberoemd"

Conny Meslier met Armando.
Conny Meslier met Armando. © Conny Meslier
AMERSFOORT - Eén van de beroemdste Amersfoorters is gisteren heengegaan. Armando overleed gisteren op 88-jarige leeftijd. Nabestaanden van de kunstenaar prijzen niet alleen zijn werk maar ook zijn persoonlijkheid. Bovendien was hij enorm belangrijk voor de Keistad.
"Ik ben in shock", zegt Conny Meslier tegen Radio M Utrecht. Ze was decennia lang een goede vriend van Armando. "Naar mijn smaak was hij iemand die onsterfelijk is."

ONDERSCHAT

Volgens Meslier was Armando een intellectueel met goede en aparte humor. Ook prijst ze zijn werk. "Armando zag dingen die een ander niet zag. Hij wordt wel eens onderschat. Mensen die hem oppervlakkig kennen zeggen vaak: 'van Armando's werk hou ik niet'. Maar hoe meer je je erin verdiept hoe interessanter hij is."

WERELDBEROEMD

Armando's roem reikt verder dan Amersfoort en Nederland. "Hij is echt wereldberoemd, dat onderschatten mensen." Meslier denkt niet dat de kunstenaar na zijn dood in de vergetelheid raakt. "Ik denk dat z'n werk eeuwigheidswaarde heeft. Net als met Picasso, die had ook duizenden schilderijen. Armando laat heel veel werk na. Het is te mooi en te bijzonder om te vergeten."
Armando met vriendin Conny Meslier (links) en voormalig burgemeester Albertine van Vliet van Amersfoort (midden) in zijn atelier in Duitsland.
Armando met vriendin Conny Meslier (links) en voormalig burgemeester Albertine van Vliet van Amersfoort (midden) in zijn atelier in Duitsland. © Conny Meslier

KAMP AMERSFOORT

In Kamp Amersfoort staat een kunstwerk van Armando. Daar zijn vanochtend bloemen gelegd door de directeur van het kamp. "We treuren om het verlies van deze bijzondere persoonlijkheid, die decennialang nauw betrokken is geweest bij Kamp Amersfoort", zegt Willemien Meershoek. "We verliezen in hem een inspirerende en betrokken ambassadeur."
Bij het bezoekerscentrum wordt deze week een documentaire over het kamp vertoond die Armando in de jaren 70 maakte. Naar aanleiding van die docu kreeg Kamp Amersfoort (opnieuw) landelijke bekendheid.

LAATSTE ONTMOETING

Vriend Cherry Duyns zag Armando vorige week voor het laatst. "We hebben toen samen naar voetbalwedstrijden zitten kijken", zegt hij in gesprek met Radio 1. "Toen ik wegging hadden we allebei wel het gevoel dat we elkaar niet meer zouden zien."
Conny Meslier: "Ik ben best wel in shock".
Volgens Duyns, die Armando leren kennen in de jaren 60 bij het weekblad Haagse Post, had Armando het de laatste jaren zwaar. Zo kon hij niet goed meer lopen. "Maar hij bleef werken. Vorige week schilderde hij nog."

TALENTVOL

Duyns prijst de vele talenten van Armando. Zo speelde hij in zijn jonge jaren viool, maar stopte hij daar al vroeg mee vanwege de oorlog. Toen hij op zijn zestigste de viool opnieuw ter hand nam, kon hij het nog altijd even goed.
"Armando is een buitengewoon originele denker, die van invloed is geweest op veel anderen. Hij is van betekenis geweest voor een bepaald genre schrijvers en journalisten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.