Sproeiverbod voor boeren door aanhoudende droogte

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - In een groot deel van het waterschap Vallei en Veluwe mag vanaf vandaag geen water meer worden opgepompt uit sloten, beken en kanalen. Dat betekent dat boeren dit water niet mogen gebruiken om hun weiland te besproeien.
Dat heeft het waterschap vanmiddag laten weten. Door de aanhoudende droogte loopt de afvoer van de watergangen niet meer goed door. Nog meer water uit de sloten pompen zou volgens het waterschap kunnen leiden tot verslechtering van de waterkwaliteit en daarmee onherstelbare schade aan de natuur.
Het onttrekkingsverbod geldt voor 10 weken, en betreft gebieden die geheel afhankelijk zijn van regenval en kwelwater en voor het Apeldoorns kanaal. Voor polders waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, de Nederrijn en de randmeren geldt het verbod niet. Ook voor gebieden waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, Nederrijn of randmeren geldt geen verbod.
Het gaat om: - Putterpolder; - Polder Arkemheen; - Bunschoterpolder; - Eemnesserpolder; - Polder Soest; - Inlaatgebied Brede Beek Nijkerk; - Inlaatgebied Laak + Vathorst; - Inlaatgebied Terwolde (stroomgebied van de Terwoldse-, Nijbroekse- en Grote Wetering); - De Hoenwaard; - Polder Hattem; - Polder Oosterwolde-Oldebroek; - Polder 't Goor Elburg.
Ook onttrekkingen vanuit het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek/Woudenbergse Grift, de Eem, de Arkervaart en de Zijdewetering/Krakerswijk zijn toegestaan.

GEVOLGEN

De aanhoudende droogte is een ramp voor boeren in de regio. Volgens melkveehouder Niek van der Horst uit Cothen is dat funest voor zijn maïsoogst. "Het is nog nooit zo droog geweest als nu."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.