RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mariniers gezocht: "De situatie is zorgwekkend"

1/3
DOORN - Het Korps Mariniers zoekt nieuw personeel.Daarom haalden ze alles uit de kast vandaag om jongeren te enthousiasmeren voor een beroep als militair bij de elitetroep van defensie. En dat is hard nodig: defensiebreed is de nieuwe aanwas mager.

Zo'n 150 jongeren komen van heinde en verre naar de Marne, in Groningen, om te zien wat het Korps uit Doorn doet. "We zitten middenin een grote oefening. We hebben gezegd: laten wen dag de oefeningen even stilleggen. De eenheden zijn er, de mensen zijn er", legt Kapitein Mark Brouwer uit.In een demonstratie overmeesterden mariniers schietende vijanden in een huisje. Daarbij werden een helikopter, rupsvoertuigen en een explosief ingezet.

Zo'n 150 jongeren kwamen op de Open Dag af.


De aantrekkende economie doet defensie geen goed. "Het is zorgwekkend", zegt Kapitein Mark Brouwer. "Je bent ambtenaar, maar de CAO is misschien niet concurrerend met bijvoorbeeld de technieksector. Vaak moeten mensen even zien wat voor schitterend werk we doen en dan willen ze graag solliciteren."

VERHUIZING
Bovenop de gunstige economie, komt de verhuizing naar Vlissingen. Want daar zien veel mariniers tegenop: het is voor velen het laatste zetje om het Korps te verlaten, de uitstroom is groot.Midden mei uitten mariniers hun grieven daarovertegenover Tweede Kamerleden. Vooral de ietsoudereervaren mariniers vertrekken. Korpscommandant Mac Mootry zei ook dat veel mannen bij het Korps nog wachten op het besluit.


De jonge officieren hebben vaak een gezin met kinderen. "Korporaals, sergeanten, luitenanten en kapiteins kiezen ervoor om ergens anders te werken. We hebben daar heel veel mensen voor nodig. Deze mensen op de open dagvandaag beginnen onderaan. Voordat zij zover zijn, zijn we 10 tot 15 jaar verder." aldus Brouwer.

Voordat de jongeren hier officier zijn, zijn we 10 tot 15 jaar verder"
Kapitein Brouwer

Toch zien veel jongeren een beroep als marinierzitten. Ook als dat inZeeland is:"Dat hoort er gewoonbij", zegt een Groninger. "Qua Patit Orbis, zo weid de wereld strekt. En daar hoort Doorn ook bij. Of uhh, Vlissingen",verslikt een jongen zich.Kapitein Mark Brouwer reageert: "Dat is mooi. Maar laten we er dan wel voor zorgen dat daar een kazerne komt, waar we ons werk kunnen doen." Er zijn nog 60 punten waar het volgens mariniers aan schort.

 De Open Dag begon met een uitleg op de kazerne in Zoutkamp. De Open Dag begon met een uitleg op de kazerne in Zoutkamp. | Foto: RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek

VROUWEN BIJ HET KORPS
Waar de toekomst van het Korps dan ook zal zijn. En ding is zeker: er komen ambitieuze vrouwen bij. Nu zit ern vrouw in de opleiding tot marinier. Maar op de open dag zijn tientallen dames om ook te zien wat werken als marinier inhoudt.

"Ik kan de eerste vrouwelijke officier der mariniers zijn, als ik het haal", zegt een goed ingevoerde dame. "Ik vind het echt fantastisch. Geef mij dat geweer maar en laten we gaan". Toch gaat dat niet zo makkelijk. Als je marinier wilt worden, moet je aan allerlei extra eisen voldoen, ten opzichte van landmacht bijvoorbeeld.

Aan de opleiding gaat een zware fitheidstest vooraf. Je moet bijvoorbeeld2,7 kmkunnen hardlopen in 12 minuten, 30 push-ups doen in2 minuten en 4 pull-ups in 2 minuten. Daarnaast word je getest op doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen. Het Korps Mariniers wordt op de meest onherbergzame gebieden ingezet.

Dit verhaal is onderdeel van ons dossier over de aanstaande verhuizing van het Korps van Doorn naar Vlissingen. Meer daarover in onze tijdlijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -