Eerste officiële stap voor herbouw wipkorenmolen Vianen

© PR
VIANEN - De bouwvergunning voor de historische Wipkorenmolen in Vianen is vandaag aangevraagd. Hiermee is volgens de stichting de eerste concrete stap genomen naar de realisatie van de molen.

ONZEKERHEID

De gemeente Vianen heeft als eis gesteld dat de stichting zelf voldoende geld moet verzamelen, namelijk 70 procent van het benodigde bedrag om de molen te bouwen. Alleen dan stelt de gemeente een gereserveerde investeringsbijdrage van 150.000 euro beschikbaar voor de bouw. Afgelopen maanden heeft de stichting voldoende geld binnengehaald om te voldoen aan de eis van de gemeente.
Toch is het nog niet zeker dat de gemeente het geld aan de stichting toekent. Het college heeft de gemeenteraad deze maand geadviseerd om de aanvraag af te wijzen. De gemeenteraad in Vianen neemt het besluit in de eerste raadsvergadering na het zomerreces, in september.

DE MOLEN KOMT ER

Volgens Ruud Boogaard van de Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen heeft het wel of niet toekennen van de bijdrage geen gevolgen voor de komst van de molen. "Als we het geld niet krijgen, dan moeten we nog iets langer door. Maar we gaan door tot de molen er is." 
Het geld moet volgens hem dan op een andere manier bij elkaar gebracht worden. Maar de stichting wilde niet meer wachten met de bouwvergunning voor de molen. "We willen nu gewoon laten zien dat we met de bouw van de molen aan de slag gaan."
Ruud Boogaard vertelt dat er al jaren over de bouw van de molen wordt gepraat maar dat er niks gebeurt. Dat moet volgens hem veranderen, want steeds meer mensen stellen de vraag of de molen er nog wel gaat komen. "Daarom hebben we de bouwaanvraag al gedaan. Als men ziet dat er iets in gang gezet wordt, dan wordt er toch anders naar gekeken. En als we het geld van de gemeente niet krijgen, dan moeten we het gewoon op een andere manier regelen. Maar de molen gaat er sowieso komen."

BOUWVERGUNNING

Vandaag heeft de stichting de benodigde documenten en informatie zoals bouwtekeningen ingeleverd bij de gemeente. De kosten voor de bouwaanvraag zijn 30.000 euro. Eerder deed de stichting een poging om deze kosten met een crowdfunding in te zamelen. Dit mislukte. Nu gaat de stichting er vanuit dat de kosten van de aanvraag in mindering worden gebracht op het in 2015 investeringsbedrag van 150.000 euro.
De stichting verwacht in oktober te starten met de bouw. Dan wordt de grond bouwrijp gemaakt en de fundering aangebracht. Eind volgend jaar hoopt de stichting dat de molen er staat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.