Steeds meer ouders kunnen schoolreisjes niet betalen: 'Zorgelijke situatie'

Meisjes op schoolreis.
Meisjes op schoolreis. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer Utrechtse ouders die een kind op de basisschool hebben, moeten een beroep doen op financiële steun om schoolreisjes te betalen.
Veel scholen doen voor de reisjes een beroep op vrijwillige bijdrages van ouders. Instellingen als Stichting Leergeld Utrecht bieden financiële hulp aan gezinnen die die bijdrage niet kunnen ophoesten.

ZORGELIJK

Coördinator Harmen van de Kamp ziet het aantal verzoeken in de stad toenemen. Terwijl het volgens hem in Utrecht nog goed geregeld is met bijvoorbeeld de U-Pas voor gezinnen met een laag inkomen. "Bij ons komen ongeveer veertig procent meer aanvragen voor dit soort kosten binnen. Een zorgelijke situatie, denk ik."
Marijn Knevel van Wereldkidz Op Dreef in Zeist is minder bezorgd. "Als meer aanvragen binnenkomen is dat juist een mooie ontwikkeling, omdat ouders het voor elkaar krijgen om deze organisaties te vinden."

ONACCEPTABEL

Het gebeurt soms dat kinderen niet mee kunnen op schoolreis omdat de ouders onvoldoende financiële middelen hebben. "Onacceptabel", vindt Marieke Boon van belangenclub Ouders & Onderwijs. "Het zou niet zichtbaar moeten zijn of je het wel of niet hebt betaald voor je kind op school."
Bij Wereldkidz Op Dreef werden enige tijd kinderen geweigerd op schoolreisje omdat hun ouders de bijdrage niet konden betalen. Dat ging volgens Knevel 'fel tegen het gevoel in'. Door de hulp van instellingen als Stichting Leergeld en Stichting Leerkans hoeft de Zeister school inmiddels geen kinderen meer te weigeren.
Het kabinet probeert een einde te maken aan het uitsluiten van kinderen bij schoolreisjes en andere uitjes door een gedragscode op te stellen voor scholen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.