Doorn werkt in hitte aan perfecte ijsbaan

Asfaltreparatie bij de Doornsche IJsclub. "Dan kunnen we er weer 30 jaar tegenaan"
Asfaltreparatie bij de Doornsche IJsclub. "Dan kunnen we er weer 30 jaar tegenaan" © RTV Utrecht
DOORN - De mussen vallen van het dak, het is droger dan ooit, maar in Doorn...denken ze aan schaatsen. Bij de Doornsche IJsclub wordt hard gewerkt om het komende winterseizoen weer als een van de eersten in de regio de baan open te doen.
Als het maar even vriest, kriebelt het in Doorn. De baan, die in de zomer wordt gebruikt door skeeleraars, is 300 meter lang en ligt mooi tussen de bomen. Als het vriest, wordt er een dun laagje ijs gemaakt op het asfalt, waardoor er snel geschaatst kan worden. Medewerkers zijn er trots op dat daardoor veel kinderen in Doorn kunnen schaatsen, ondanks dat er de afgelopen jaren weinig strenge winters zijn geweest.
Bulten op het asfalt zorgen voor een slechtere kwaliteit van het ijs
Bulten op het asfalt zorgen voor een slechtere kwaliteit van het ijs © RTV Utrecht

PROBLEMEN

Om die baan in orde te krijgen, moet het asfalt worden vernieuwd. Want daar zijn problemen mee. Tussen de machines die staan te werken in het middenterrein, staat ijsmeester Theo Schippers. "De toplaag wordt er van de week afgefreesd. En dan krijgen we een nieuwe onderlaag en toplaag. En dan moet het gras in het middenterrein ook negen centimeter worden opgehoogd. Dit is gewoon dat we weer dertig jaar vooruit kunnen."
De werkzaamheden zijn begonnen op de ijsbaan in Doorn.
Secretaris Cees Schippers vult zijn broer aan: "Er zijn gedeeltes in het asfalt gaan werken, die zijn omhoog gekomen. En daar waar het hoger is, is het ijs dunner en daar smelt het dus weg." "Vocht", vult Theo aan. "Vocht en warmte. Zomers kan het zo warm worden, en dan komen er bulten op. Die hebben ons parten gespeeld, de afgelopen jaren."
Wit asfalt was wellicht beter voor het ijs, maar dan krijgen we algen en kan er niet geskeelerd worden
Cees Schippers

KOSTEN

De vernieuwing is een kostbare exersitie. Het nieuwe asfalt kost 110.000 euro. Gekozen is voor zwart asfalt, in plaats van wit asfalt met kalk. Cees Schippers: "Ja, wit weerkaatst, dus dan zou je zeggen: er blijft langer ijs. Maar dat werkt niet, want zomers krijgen we er dan alg op, en dan kunnen we weer niet skeeleren.

SCHAATSBOND

Ook Ramon Kuipers is vandaag op de baan in Doorn. Hij is coördinator natuurijs van de KNSB. De schaatsbond is blij met de investeringen die Doornsche IJsclub doet. Kuiper: "We hebben nu tientallen van dit soort banen in het land. Dat betekent dat we op heel veel plekken wel eerder natuurijs hebben." Ook de combinatie met skeeleren wordt steeds belangrijker, vindt Kuipers. "Clubs kunnen daardoor het hele jaar actief zijn, en de sport wordt daar ook steeds beter van."
Ook het middenterrein wordt aangepakt en negen centimeter verhoogd
Ook het middenterrein wordt aangepakt en negen centimeter verhoogd © RTV Utrecht
Ondanks de vakantieperiode en de hoge temperaturen, wordt er komende tijd hard doorgewerkt in Doorn. De ijsmeesters, die voor nu doorgaan als asfaltmeesters, verwachten dat het werk eind van de maand klaar is.
In Doorn wordt hard gewerkt aan nieuwe asfaltlaag
Ook de KNSB is blij met de aanpassingen van de baan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.