Kinderen sjouwen met water om te ervaren hoe dat in Oeganda gaat

© Minkema Collega
WOERDEN - Leerlingen van het Minkema College in Woerden halen geld op voor het goede doel. Zo is er vandaag een sponsorloop georganiseerd om waterprojecten in Oeganda te ondersteunen.
De school wil genoeg geld inzamelen zodat mensen niet meer enorme afstanden hoeven te lopen voor schoon drinkwater. Een leerlinge van de school heeft dat namelijk zelf ervaren in Somalië en daarom is het dit jaar een bijzondere editie van de jaarlijkse sponsorloop.
"Ik moest in de ochtend wakker worden om snel naar het riviertje te gaan om water te halen voor mijn familie", vertelt Asha die nu in Nederland woont. "Ik moest tien tot vijftien liter water op mijn hoofd tillen en een stuk lopen. De zon was heel warm en er was helemaal geen schaduw. Je krijgt tussendoor dorst en het was vermoeiend."
Docent Hans hoopt dat er veel geld binnen gaat komen
Het Minkema College merkt dat iedereen door het verhaal van Asha extra gemotiveerd is. Om de leerlingen te laten ervaren hoe het voelt, moesten ze zelf ook water sjouwen en dat viel ze vies tegen.
"Het gaat vooral om de bewustwording, dat het niet vanzelfsprekend is dat er bij ons schoonwater uit de kraan komt. Dat we daar eigenlijk zuinig op zouden moeten zijn. Zeker in tijden van droogte", aldus docent Hans Wolbert.
De afgelopen jaren is tussen de vijfhonderd en duizend euro opgehaald. Dit jaar doet de hele onderbouw mee en daardoor hoopt de school meer geld op te halen: een bedrag tussen de drie- en vijfduizend euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.