Stel uit Zeist hoort werkstraf eisen voor mishandelen kinderen

© RTV Utrecht
ZEIST - Tegen een stel uit Zeist is een werkstraf van honderd uur geëist voor kindermishandeling. De 32-jarige vrouw en haar 34-jarige vriend zouden langdurig de kinderen van de vrouw hebben mishandeld.
De advocaten van het stel vroegen bij het begin van de zaak meteen om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. De zaak tegen de verdachten stamt uit 2014 en sleept zich volgens hen veel te lang voort.

ERNSTIG

De officier van justitie verweerde zich sterk tegen het verhaal van de advocaten van de verdachten. Volgens haar was die tijd nodig voor onderzoek door onder meer de kinderbescherming en zijn de mishandelingen ernstig genoeg om alsnog behandeld te worden. De rechtbank was het daar mee eens.
Uit onderzoek van de kinderbescherming en de politie blijkt dat beide kinderen over een periode van tien maanden geregeld zijn geslagen. Ook zijn de destijds 4-jarige jongen en het 6-jarige meisje onder de koude douche gezet en is hun keel dicht geknepen. De kinderen zijn inmiddels uit huis geplaatst en wonen bij hun grootouders.
Verder was er sprake van schoolverzuim en de hadden de kinderen een slecht gebit. In het huis waar het gezin woonde was het een vieze bende. De kinderen vertelden de kinderbescherming, hun biologische vader en hun oma over de mishandelingen. Dat ze dat onafhankelijk van elkaar deden, maakt het bewijs zo sterk, volgens de officier.

VERDACHTEN

De man ontkende in de Utrechtse rechtbank de mishandelingen van zijn stiefkinderen. Hij gaf alleen toe dat hij één van de kinderen aan de oren had getrokken omdat de jongen met een stift op de pas geschilderde muur had getekend.
De moeder van de kinderen erkende dat ze de opvoeding niet aankan. Ze schoot in de stress als de kinderen niet gelijk luisterden of een grote mond gaven. Achteraf is gebleken dat ze een persoonlijkheidsstoornis heeft, waardoor het allemaal flink misging.
Maar volgens het stel, dat inmiddels getrouwd is, zijn de mishandelingen niet zo erg geweest als de kinderen doen voorkomen.

MELDING

De zaak kwam aan het licht door een anonieme melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Die periode was heel zwaar voor het echtpaar uit Zeist, merkte verslaggever Riks Ozinga in de rechtbank.
Een dramatische gebeurtenis in 2013 speelt een belangrijke rol bij de problemen in het gezin. De vrouw vertelde dat ze in verwachting was en dat het kindje dood werd geboren. "Het waren de donkerste dagen in ons leven", aldus de 34-jarige man.

OUDERS

De 32-jarige moeder heeft de afgelopen jaren intensieve therapieën gehad om alles te verwerken en ze gaf vandaag aan dat ze ook in de toekomst aan zichzelf blijft werken.
De stiefvader heeft zijn alcoholprobleem volgens de reclassering succesvol aangepakt en de financiële situatie van het stel wordt aangepakt door schuldhulpverleners. Volgens de verdediging is het allemaal veel te lang geleden gebeurd en heeft een straf geen zin, omdat het stel hun leven  inmiddels weer redelijk op orde heeft. Ook zou er te weinig bewijs zijn voor de meeste beschuldigingen. Zij vroegen daarom om vrijspraak. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.