Eis 6 jaar en tbs steekpartij Sociale Dienst

ZEIST - Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist voor de steekpartij bij de Sociale Dienst in Zeist oktober 2006.
De 22-jarige verdachte Farid B. stormde destijds het gebouw aan Het Rond binnen met een groot slagersmes, verwondde de portier en stak een baliemedewerkster in haar hals. Daarna sloeg hij een derde medewerker neer en rende het pand uit.
Volgens officier van Justitie Nijkerk had B. het '"bloedbad" zorgvuldig voorbereid door de twee messen die hij meenam, "als een slager" vooraf te slijpen.
Na zijn daad kon B. met de hulp van een getuige al na enkele minuten worden ingerekend. Hij verklaarde toen dat hij uit frustratie over het stopzetten van zijn uitkering had gehandeld. Op de rechtbank vandaag beriep hij zich op zijn zwijgrecht.
Uitkering
De raadvrouw van B. haalde de uitkeringskwestie nog wel aan. Zij vond de frustratie begrijpelijk omdat de bezwarencommissie inmiddels heeft geconcludeerd dat hij wel degelijk recht had op die uitkering.
De officier en de advocaat verschilden van mening over de mate van toerekeningsvatbaarheid. De officier vond de man, die ten tijde van de steekpartij bijna in een psychose was, verminderd toerekeningsvatbaar.
De advocate acht haar cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar en wilde alleen opname in een psychiatrische instelling.
Behalve de eis van zes jaar cel en tbs met dwangverpleging, wil officier Nijkerk een schadevergoeding van 15.000 euro voor twee slachtoffers die in 2006 zwaargewond raakten.
Maatregelen
De steekpartij leidde destijds tot landelijke beroering. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zei na het voorval dat ze maatregelen wil nemen om agressie tegen overheidsdienaren hard aan te pakken. De Arbeidsinspectie deed een onderzoek en concludeerde dat de Sociale Diensten veel meer moeten doen om hun werknemers te beschermen.
In Zeist zijn na de steekpartij extra maatregelen genomen zoals toegangspoortjes en extra beveiligers. De 24-jarige baliemedewerker zei begin januari in het AD dat ze nog thuis zit en voorlopig niet meer bij een Sociale Dienst wil werken.
Op 20 februari doet de rechter uitspraak.

De steekpartij bij de Sociale Dienst in Zeist voor de rechter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.