Zoektocht naar 'ultiem Utregs woord' van start

© Twitter Marcel Peters ?@dobbelbas
UTRECHT - Wat is het ultieme Utregse woord? Jochie? Goazerd? Of toch iets anders? Eind augustus moet op die vraag een antwoord komen, want tot die tijd kan gestemd worden, via de site van een Utrechts bureau die de verkiezing bedacht.
De verkiezing wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor het verdwijnen van het Utregse dialect - en daarmee een deel van onze identiteit? Initiatiefnemer Rob Vermeulen: "Ik ben echt gek op Utrecht, Utrechters en de taal die ze hier spreken, of beter gezegd: spraken. Het Utregs van vroeger hoor je bijna niet meer."
Utregters slikken nog steeds de t in en noemen elkaar jochie, wijfie of ouchie. Laten we dat lekker zo houden, waor?
Initiatiefnemer Rob Vermeulen
Juist dat laatste vindt Vermeulen jammer. "Het Utregs is een belangrijk onderdeel van de Utregse identiteit. Het is een van de dingen die ons Utregs maakt. Het dialect is al zo goed als verdwenen, maar gelukkig nog niet helemaal. Utregters slikken nog steeds de t in en noemen elkaar jochie, wijfie of ouchie. Laten we dat lekker zo houden, waor?"
Elke Utregter kan op www.utregsewoord.nl zijn of haar Utregse woord naar keuze indienen. Eind juli gaat de bus dicht en wordt de longlist van 25 woorden bekendgemaakt. De uitslag wordt op 28 augustus bekend.
De verkiezing van Het ultieme Utregse woord is een initiatief van Rake zaak, een Utrechts bureau voor merkidentiteit & design. Het initiatief wordt ondersteund door een aantal Utrechtse organisaties zoals de gemeente Utrecht en brouwerij De Leckere, maar ook door Vocking Worst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.