Greenpeace: Zeister pensioenfonds moet stoppen met beleggen in milieuverwoestende oliewinning

Greenpeace wil dat Pensioenfonds Zorg & Welzijn stopt met beleggen in teerzandolie.
Greenpeace wil dat Pensioenfonds Zorg & Welzijn stopt met beleggen in teerzandolie. © Greenpeace
ZEIST - Greenpeace heeft vanmorgen met zo'n 15 medewerkers actie gevoerd bij het hoofdkantoor van Stichting Pensioenfonds Zorg & Welzijn in Zeist. Greenpeace protesteert tegen beleggingen in teerzandolie.
De winning van teerzandolie zorgt voor grote milieuschade
Greenpeace
De actievoerders legden een lekkende oliepijpleiding voor het kantoor. Ze protesteren tegen kilometerslange pijpleidingen die door Canada en de VS worden aangelegd om teerzandolie te winnen. Volgens Greenpeace zorgt de oliewinning voor ernstige milieuvervuiling door lekkages en de verwoesting van eeuwenoude bossen en landschappen, en moet het Nederlandse pensioenfonds daar niet aan meebetalen.

TEERZAND

In Canada ligt een grote mijn waar teerzanden worden afgegraven. Dat zijn zanderige gronden waar kleverige aardolie zit. Bovenop de teerzanden staat eeuwenoud bos dat in hoog tempo wordt verwoest, zegt Greenpeace.
Volgens campagneleider Kodde van Greenpeace wordt pensioengeld van verplegers en zorgpersoneel geïnvesteerd in het winnen teerzandolie. Veel internationale beleggers zijn hier al mee gestopt. "Waarom belegt PFZW daar dan nog wel in?", vraagt Kodde zich af.
Medewerkers van Greenpeace voeren actie in Zeist
Medewerkers van Greenpeace voeren actie in Zeist © Greenpeace
Om Pensioenfonds Zorg & Welzijn ertoe te bewegen de beleggingen te stoppen, is Greenpeace een petitie gestart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.