Droogte: tijdelijke dam beschermt Vinkeveense Plassen

In 2015 werd dezelfde dam geplaatst
In 2015 werd dezelfde dam geplaatst © Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
VINKEVEEN - Waternet plaatst morgen een tijdelijke dam in Woerdense Verlaat. Dit doen ze namens het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, om zo zout water tegen te houden dat anders richting de Vinkeveense Plassen, natuurgebied Demmerik en landbouwgrond in de regio stroomt.
Door de droogte komt brak grondwater, tussen zoet en zout in, richting De Ronde Venen. Dit komt uit een zoute kwel uit de diepe polder Groot Mijdrecht. Dit brakke water is slecht voor de natuur. Door de dam worden vissen, planten en landbouwgrond beschermd. In plaats van brak water, wordt water uit het Amsterdam-Rijnkanaal het gebied binnengelaten.

DAM

De dam wordt geplaatst bij de Westveense brug in het Zuid-Hollandse plaatsje. Het frame van 2000 kilo wordt met een speciale doek in het water gehesen. Daarna wordt daar klei ingestort. In 2015 gebeurde dit op dezelfde manier.
Door de afsluiting kunnen bootjes niet meer door de Heinoomsvaart bij Woerdense Verlaat varen. Kleine sloepjes kunnen via Mijdrecht omvaren, grotere boten moeten via Uithoorn, Amsterdam en de Vecht.
De dam blijft liggen zolang de droogte aanhoudt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.