Burgemeester Molkenboer richt vizier op Woerdense motorclubs

© ANP
WOERDEN - Burgemeester Victor Molkenboer zou graag zien dat het justitiële onderzoek naar de motorclubs zich ook focust op de Woerdense tak, naast de zoektocht naar de kopstukken uit Amsterdam.
Molkenboer wordt in zijn wens gesteund door de lokale politie, vertelt hij. "Wat voor Woerden van belang is, is dat het onderzoek zich niet alleen concentreert op het probleem in Amsterdam. We hebben hier ook een probleem. Ik hoop dat we de totale keten uitzoeken, tot in Woerden. En dat de mensen dan ook berecht kunnen worden en bij justitie belanden."

MOTORCLUB

On-Woerdens, vindt de burgemeester de gebeurtenissen in zijn stadje. In een paar weken tijd brandden verschillende auto's uit. En vorige week is de 41-jarige Woerdenaar Richard Z. opgepakt, omdat hij ervan wordt verdacht dat hij iets te maken heeft met de aanslag op het redactiekantoor van tijdschrift Panorama in Amsterdam.
Z. is de president van de lokale afdeling van motorclub Caloh Wagoh in Woerden. Deze motorclub wil uitbreiden en doet dat door leden te werven onder de lokale bevolking. ''Het geeft onrust in de horeca en leidt tot irritatie bij ondernemers omdat de motorclubleden intimiderend gedrag vertonen op terrassen'', aldus burgemeester Molkenboer. De burgemeester is in gesprek met de horeca om te kijken welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen om problemen te voorkomen.

AUTOBRANDEN

Het onderzoek naar de autobranden is in volle gang. Vorige maand vlogen in een week tijd vier auto's in brand. Eén daarvan is de bedrijfsauto van journalist Alex Kok van Woerden.tv. Wie er achter de brandstichting zit, weet Kok niet, maar hij maakt zich wel zorgen. "Ik wil het niet meteen een aanslag noemen, want ik weet niet wie er achter zit. Wel houdt de politie in overleg met de burgemeester bij mij een extra oogje in het zeil en dat is niet zonder reden."
Woerden komt vlak na de aanslag op het redactiekantoor waar onder meer de Panorama en Nieuwe Revu huist, weer in beeld. Een paar dagen na die aanslag rijdt een auto in op het redactiekantoor van de Telegraaf. De vluchtauto, een zwarte Audi A5 blijkt gestolen in Woerden. De daders van de aanslag worden nog gezocht.
De naam Caloh Wagoh duikt op bij ernstige zaken. Het Openbaar Ministerie meldde vorige week dat één van de mannen die is opgepakt in de zaak rond de moord op de broer van de Mocromaffia-kroongetuige Nabil B. uit Utrecht, vermoedelijk banden heeft met Caloh Wagoh. In zijn huis is een hesje gevonden van de club. Of de verdachte ook actief lid is van Caloh Wagoh is onbekend. Ook de verdachten van de liquidatie op Jaïr Wessels uit Breukelen zouden banden hebben met Caloh Wagoh.

ONRUST

Mede door de recente gebeurtenissen met motorclubs in Woerden is de jaarlijkse Harley-dag afgelast. De gemeente vreest gewelddadige confrontaties die de openbare orde in gevaar brengen. Daarbij komt dat de organisatie van de Harley-dag volgens de gemeente banden heeft met Satudarah, een motorclub die sinds kort is verboden. "In het verleden was de aanwezigheid van Satudarah geen discussiepunt", schrijft de gemeente in een persbericht. "Nu Satudarah door de rechter verboden is, ligt dat anders."
Molkenboer is onrust in zijn gemeente wel gewend. De burgemeester werd zelf lange tijd beveiligd doordat hij bedreigingen aan zijn adres ontving. In de zomer van 2017 verschenen teksten op de Hollandsebaan in Woerden. Daar stond in witte verf "Molkenboer, aftreden of dood" gekalkt. De boodschappen waren ondertekend met de tekst "groetjes drugsdealls".
Hoewel de burgemeester nu geen beveiliging meer nodig heeft, is het allesbehalve rustig in het Woerdense drugscircuit. "We hebben te maken met autobranden en er vinden invallen plaats. Wat dat betreft is het onrustig op dat vlak."
Wat het verband is tussen de verschillende zaken die spelen in Woerden is nog onduidelijk. De burgemeester benadrukt dat de politie druk bezig is met onderzoek. "We proberen samen met de politie datgene te doen wat we moeten doen, strafbare feiten op te sporen en ons samen met de horeca te weren tegen vervelend gedrag. We willen dat Woerden weer de gezellige samenleving wordt die we gewend zijn."
Onrust in Woerden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.