Meer mensen met ernstig overgewicht: "Ik zat klem in een ongezond lijf"

© ANP
NIEUWEGEIN - Het aantal mensen met ernstig overgewicht neemt sterk toe, blijkt uit onderzoek van het CBS en RIVM. Chirurg René Wiezer van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zegt dat dat zorgelijk is.
"We zien vaak dat overgewicht gerelateerd is aan allerlei andere gezondheidsklachten. Verhoogde bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten komen veel voor bij zwaarlijvigheid", zegt Wiezer.
"Maar het zijn ook andere dingen. Zoals jonge vrouwen die niet zwanger kunnen worden, mensen met incontinentie klachten, depressieve klachten en het is zelfs zo dat bij extreem overgewicht de kans op bepaalde vormen van kanker vergroot is. Dus het is een heel scala aan risico's die horen bij overgewicht."

MORBIDE OBESITAS

Volgens het CBS kampt inmiddels vijftig procent van de 20-plussers in Nederland met overgewicht. Bij veertien procent is er sprake van ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd.
Eén procent van de 20-plussers in Nederland heeft zogeheten morbide obesitas, de zwaarste vorm. Dat komt neer op meer dan 100.000 mensen, meer dan ooit.

EENVOUDIGE AANPASSINGEN

Chirurg René Wiezer denkt dat de stijging komt doordat er veel is veranderd in onze maatschappij. "Moet je kijken naar de omgeving van nu. Kinderen kunnen op de hoek van de school naar de snackbar, er wordt minder gesport. Er zijn zoveel dingen die je eigenlijk zou moeten aanpakken om deze epidemie, die het bijna is, tot ommekeer te brengen."
En dat is toch eenvoudiger dan veel mensen denken, zegt Wiezer. "Je moet goed kijken naar de kleine dingen die je kunt doen. Niet 's avonds voor de buis maar een half uurtje bewegen. Een beetje op je voeding letten. Het zijn best wel eenvoudige dingen. Alleen je moet het dusdanig in je leven opnemen dat het geen uitzondering meer is, maar dat het een routinekwestie wordt."

KLEM IN EEN ONGEZOND LIJF

Simone Hage is één van de mensen die haar leven heeft omgegooid. In haar zwaarste periode woog ze meer dan 120 kilo. Maar toen ze niet meer ongesteld werd door haar overgewicht, was de maat vol. "Ik was onvruchtbaar doordat ik te zwaar was. Dat was super emotioneel en best wel pijnlijk ook."
Ze wilde ooit moeder en oma worden en besloot aan de slag te gaan met haar gewicht. Ze kwam bij het ziekenhuis in Nieuwegein terecht en met behulp van een operatie en begeleiding van de Nederlandse Obesitaskliniek, wist ze maar liefst 57 kilo af te vallen.
Inmiddels is ze zo fit, dat ze zelfs een marathon heeft gerend. Iets wat ze een paar geleden niet had kunnen vermoeden. "Ik raak daar niet over uitgepraat, het is zo'n bevrijding geweest. Ik zat gewoon echt klem in een ongezond lijf."
Het aantal mensen over ernstig overgewicht neemt toe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.