RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Inwoners leven mee met ernstig zieke burgemeester Witteman: "Dat doet me goed"

1/2
STICHTSE VECHT - "Het is voor mij opnieuw eenstap in een traject waarvan ik weet hoe het eindigen gaat." Dat zegt burgemeester Witteman over zijn aangekondigde vertrek. Witteman is ongeneeslijk ziek en heeft de Commissaris van de Koning laten weten dat hij zijn taken binnenkort moet neerleggen. "Het is een hele moeilijke beslissing geweest. Ookemotioneel."

Volgens Witteman voelt hij zich nog niet echt ziek, maar hij heeft wel veel pijn. "Dat is ongemakkelijk. Daar kun je met pijnstillers veel aan doen, heb ik gemerkt. Maar op het moment dat je veel pijnstillers gaat slikken, merk je dat je niet meer kunt denken zoals je dat gewend bent. En als burgemeester heb je wel die scherpte wel nodig."

"HET WORDT SNEL ERGER"

Dat was voor hem ook de belangrijkste reden om zijn vertrek aan te kondigen. "Door de toenemende hoeveel pijnstillers die ik nodig heb, ben ik toch bang dat ik straks beslissingen niet meer goed kan nemen. En dat wil ik voor zijn."

Witteman blijft de komende weken nog burgemeester, tot een waarnemer is gevonden die zijn taken kan overnemen. "Als die pijn weg is, voel ik me nog steeds wel redelijk goed. Maar ik merk wel dat het snel gaat, dat het snel erger wordt. Niemand durft te voorspellen hoe lang dat gaat duren. Dat kan twee of drie maanden zijn, het kan ook nog een half jaar zijn. Dat is afwachten."

Elke maand die erbij komt, is een cadeautje voor mij"
Burgemeester Marc Witteman

"Vorig jaar april zeiden de artsen tegen me dat ik nog een jaar te leven had. Als ik geluk had, zeiden ze daar toen bij. We zitten nu in juli. Dus elke maand die erbij komt, is een cadeautje voor mij."

Het afgelopen jaarkreeg Witteman meerdere behandelingen. Daar is tijd mee gerekt, zegt hij. "Maar genezen van de vorm van kanker die ik heb, kan helaas niet."

SWIM TO FIGHT CANCER

De afgelopen periode zette de burgemeester zich ervoor in om het evenement Swim to fight Cancer naar Stichtse Vecht te krijgen. Met succes. "Ja dat is een cadeautje", zegt Witteman. "Als je dan zo'n evenement naar je gemeente kunt krijgen, waarbij je ook echt iets kunt doen. Het is mooi dat je dat negatieve van die ziekte kunt omzetten in iets positiefs."

In september zullen vijfhonderd mensen twee kilometer gaan zwemmen in de Vecht om geld om te halen voor onderzoek naar kanker. "Het mooiste zwemwatervan Nederland noem ik het. En als iemand kan vertellen dat geld voor onderzoek nodig is, dan ben ik het wel."


REACTIES

Witteman is al die tijd heel open geweest over zijn ziekte en hield inwoners via brieven op Facebook op de hoogte over zijn situatie. "Ik vind het niet erg om erover te praten en ben heel open over wat er met me gebeurt", zegt hij.


Het leverde veel reacties op. "Dat steunt mij ook weer", zegt Witteman. "Als je als burgemeester niet eerlijk bent over wat er met je aan de hand is, krijg je geruchten en gaan mensen je mijden. Dan kan je je werk niet goed doen, dus ik heb dat bewust zo gedaan."


Hij is blij dat het gewaardeerd wordt en dat zoveel mensen de moeite nemen om hem een berichtje te sturen. "Dat doet me goed. Het is mooi om te lezen en het maakt me een beetje blij in toch een beetje een sombere periode."


Marc Witteman over zijn aangekondigde vertrek


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -