Van Rossem: "Olivier van Noort is de avontuurlijkste Utrechter aller tijden"

Van Rossem: 'Olivier van Noort is de avontuurlijkste Utrechter allertijden'
Van Rossem: 'Olivier van Noort is de avontuurlijkste Utrechter allertijden' © rtv utrecht
UTRECHT - Op de werf rond Oudegracht 308 struint Maarten de muren af op zoek naar een plaquette. Na zo'n 10 minuten zoeken ziet hij onderaan een lantaarnconsole een steen waar nog net een man op is te zien. De steen is half overwoekerd door een klimop van de buren. "Ah, daar is hij. Eindelijk gevonden." zegt Maarten zichtbaar opgelucht, "Ik was even bang dat ik de plaquette van de avontuurlijkste Utrechter allertijden niet kon vinden. Hier is de plaquette van Olivier van Noort. De eerste Nederlander die in 1598 de wereld is rondgezeild. Wereldwijd waren er maar vier anderen hem voorgegaan, onder wie natuurlijk de Portugees Magelhean."
Ze werden net boven Vuurland met pinguïns bekogeld door de bevolking
Diederick Wildeman

REISVERSLAG

Maarten gaat na het zien van de overwoekerde plaquette naar het scheepvaart museum in Amsterdam "Ik weet dat dat buiten onze regio ligt, maar in Utrecht is er maar weinig over Van Noort te vinden." In de archieven van het museum ligt nog een eerste druk van het reis verslag van de Utrechter. Samen met conservator Diederik Wildeman bestuderen ze het rijk geïllustreerde reisverslag.

BARRE TOCHT

Diederik vertelt Maarten de details van de barre tocht: "Olivier van Noort heeft drie jaar gedaan om 1 keer rond de wereld te zeilen. Van de vier schepen met in totaal 244 man kwam er maar één terug met nog 45 man aan boord. Ze werden in verschillende malen aangevallen. Zo werden ze net boven Vuurland met pinguïns bekogeld door de bevolking. Bij de Filipijnen verloren ze en schip door een gevecht met de Spanjaarden. Onderweg raakte ze er ook nog gewoon één kwijt. Het reisverslag staat vol bizarre details."
Als u meer wilt zien over de avontuurlijke reis van de Utrechter Olivier van Noort, kijk dan naar de onderstaande uitzending van Van Rossem Vertelt.
Van Rossem Vertelt over Olivier van Noort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.