Droogte en natuurbranden houden aan, maar "nog geen crisis" in Utrecht

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Er is al tijden geen spatje regen uit de lucht gekomen en daar gaat niet binnen afzienbare tijd verandering in komen. Waterschappen, Rijkswaterstaat en het KNMI hebben daarom een update gegeven over de huidige situatie, maar maken zich nog niet al te veel zorgen over onze regio. De brandweer heeft ondertussen wel z'n handen vol aan alle berm- en natuurbrandjes.
De droogte veroorzaakt tot dusver vooral problemen op de hoge gronden in het oosten en zuiden van het land. In andere gebieden, waaronder de provincie Utrecht, is er nog geen sprake van waterschaarste door de aanvoer van de grote rivieren. "Lokaal en regionaal kunnen er wel watertekorten ontstaan, maar dat is nog geen reden om ingrijpende maatregelen te nemen", aldus Pierre de Vries van de Unie van Waterschappen.

ANTICIPATIE

Volgens De Vries hebben ze de droogte aan zien komen. "En daar kun je op anticiperen", vertelt hij. "Dus als je dat goed doet, zoals de waterbeheerders dat nu doen, dan is er ook geen sprake van een crisissituatie."
Wel wordt de droogte en de invloed op de waterstand nauwlettend in de gaten gehouden. Drie keer per dag wordt gemeten hoe hoog het water staat en worden de KNMI-gegevens gecheckt op mogelijke neerslag. "En dan kan je kijken wat dat met die waterstanden gaat doen", aldus De Vries.
We zetten fors in om te voorkomen dat het uit de hand kan lopen
Marcel Geluk - Veiligheidsregio Utrecht
Ook worden door het hele land maatregelen genomen om de boel niet te laten escaleren. Veenkades worden twee keer per week besproeid om scheuren tegen te gaan, er wordt gecontroleerd op blauwalg en botulisme, sommige boeren mogen hun land niet meer besproeien en burgers worden geadviseerd om zo min mogelijk water te gebruiken. "Alle beetjes helpen."

NOODKERING

Met een stalen contructie en tonnen klei is vanmorgen een noodkering in Woerdense Verlaat gezet. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil op die manier brakwater dat uit de polder omhoogkomt tegenhouden. "Er valt regen op straat en in de polder en dat pompen wij richting rivieren", vertelt waterschapsbestuurder Wiegert Dulfer (Water Natuurlijk). "Omdat wij pompen begint het te stromen richting IJmuiden. Maar als wij niet meer pompen omdat het niet meer regent en droog wordt dan houdt dat water op om die kant op te stromen."
Het zoutige water golft nu langzaam richting natuurgebied Demmerik en de Vinkeveense Plassen. Daar kan het water voor planten- en vissterfte zorgen. De nooddam moet ervoor zorgen dat het water uit dat gebied blijft. De kering blijft zolang de droogte aanhoudt.
De noodkering houdt het zoute water tegen.

NATUURBRANDEN

De brandweer bestrijdt ondertussen al dagen het ene bermbrandje na het andere. De Veiligheidsregio Utrecht heeft het natuurbrandrisico dan ook opgeschaald naar fase 2. "We zetten fors in om te voorkomen dat het uit de hand kan lopen", vertelt Marcel Geluk van de Veiligheidsregio. "Bij de eerste alarmering gaan we meteen met meerdere voertuigen ter plaatse."
Dat doet de brandweer met speciale voertuigen, die tegelijkertijd kunnen rijden en blussen. "Daarbij brengen we heel veel water mee en kunnen we meteen een forse klap uitdelen. Mochten we het vuur niet onder controle krijgen, dan kunnen we opschalen tot twintig bluswagen en hebben we eventueel beschikking over de blushelikopters van Defensie."

OPPASSEN MET VUUR

De brandweerman hoopt dat het niet zover hoeft te komen. "We hopen natuurlijk dat het beperkt blijft, want het is ook fijn als mensen veilig kunnen blijven recreëren in de natuur. Daar kunnen ze zelf ook aan meewerken: gooi geen brandende peuken weg en maak buiten geen vuur."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.