Wetenschappers kritisch over kinderartsen en Veilig Thuis

© ANP
UTRECHT - Een groep Nederlandse wetenschappers is uiterst kritisch over het optreden van drie vertrouwensartsen van Veilig Thuis Utrecht en een drietal kinderartsen verbonden aan twee verschillende ziekenhuizen. Zij deden onderzoek naar een zuigeling die ziek was.
Volgens de vertrouwens- en kinderartsen werd het kind bewust ziek gemaakt door de ouders. Als ouders zoiets doen, of ze verzinnen ziektes, dan heet dat Munchausen by Proxy of Pediatric Condition Falsification (PCF). De artsen baseerden zich in dit geval op het feit dat de zuigeling, ondanks voldoende voeding, niet goed groeide. Uiteindelijk bleek het jongetje te lijden aan een koemelkallergie.

ONTERECHTE DIAGNOSE

Veilig Thuis Utrecht ligt al langer onder vuur, omdat ze vaker ten onrechte de diagnose PCF stellen. Er zijn diverse zaken gevoerd voor het medisch tuchtcollege. Daarbij komt de naam van één bepaalde vertrouwensarts regelmatig terug. Die werd in de zaak van de Houtense familie Gregorius berispt.
De groep van zes Nederlandse wetenschappers stelt nu vast dat in de zaak van het jongetje met de koemelkallergie ook ten onrechte de diagnose PCF is gesteld. Ook hierbij is dezelfde vertrouwensarts van Veilig Thuis Utrecht betrokken. In het rapport staat dat de artsen de verkeerde diagnose hebben gesteld en het kind niet expres ziek werd gemaakt door de ouders.
Volgens de wetenschappers hebben de artsen te weinig gekeken naar alternatieve diagnoses. Ook keken ze onvoldoende naar de gewichtstoename van het jongetje nadat z'n voeding was aangepast vanwege de koemelkallergie. Het kind vertoonde toen een volledig normale groei. Ook hebben de artsen te weinig geluisterd naar de ouders zelf.

VOORZICHTIGHEID

Veilig Thuis Utrecht, het voormalig meldpunt kindermishandeling en de kinderartsen scheidden het kind van de ouders, op verdenking van mishandeling. De wetenschappers adviseren andere kinderartsen om veel voorzichtiger te zijn met de diagnose PCF en Munchausen by Proxy. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Case Reports. Volgens de onderzoekers gaat het om een kinderarts uit het voormalige Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden, twee kinderartsen uit het AMC, en drie vertrouwensartsen van Veilig Thuis Utrecht.
Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis is inmiddels onderdeel van het St Antonius. Woordvoerder Sandra van Dulmen laat weten: "De kinderarts uit het voormalig Zuwe Hofpoort Ziekenhuis waar in het artikel naar wordt verwezen, heeft zorgvuldig en volgens de daarvoor geldende richtlijnen in Nederland gehandeld. Zoals in het betreffende artikel te lezen is, is dat tot drie maal toe juridisch bewezen."
Het St. Antonius Ziekenhuis voelt bovenal mee met het betreffende gezin op wie dit hele traject een enorme impact heeft. Veilig Thuis Utrecht gaf aan op een later tijdstip te willen reageren op het wetenschappelijk artikel.

BELANGEN

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vindt dat de kinderartsen door de publicatie onterecht worden beschadigd. De voorzitter van de NVK, Károly Illy: "Het is interessant om te kijken naar de belangen van de advocaten die betrokken zijn bij deze publicatie. Eén van de advocaten heeft een commercieel belang, namelijk zo veel mogelijk klanten krijgen." Verder vindt de NVK dat onderdelen van het wetenschappelijk artikel niet in overeenstemming zijn met de conclusies van het medisch tuchtcollege.
De groep van Nederlandse wetenschappers bestaat naast de advocaat, uit een hoogleraar Kindergeneeskunde, een emeritus hoogleraar van de Universiteit Amsterdam en twee Rotterdamse artsen, een chirurg en een huidarts. Het zesde lid is afgestudeerd als zowel orthopedagoog als jurist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.