Beeld van bekende kunstenaar Jits Bakker gestolen van het graf van zijn moeder

© Tibo van de Zand
DE BILT - "Dertig jaar heeft het er gestaan en nu is het weg." Tibo van de Zand is verbijsterd dat onbekenden een beeld hebben gestolen van zijn vader, de bekende kunstenaar Jits Bakker. Het beeld stond op het graf van de moeder van Bakker, in Oosterbeek. 
"Toen ik het gisteren hoorde ging ik door de grond joh. Het snijdt door je ziel als je dat hoort. Dat ze aan een graf komen. Dat gaat wel zo ver. Het is gewoon diep en diep triest", zegt Van de Zand. "En het raakt natuurlijk persoonlijk ook nog extra omdat het om je oma gaat, je eigen familie. Ik heb er geen woorden voor. Ik word daar heel erg droevig van."
Vandaag nam Van de Zand een kijkje op de begraafplaats. Alleen de pinnen, waarin het beeld verankerd zat, staan er nog. "Het beeld stond op een zwerfkei met een tekst daar op. Je ziet dat het er heel zorgvuldig af is gehaald, het is niet met bruut geweld gegaan.
Alleen de pinnen staan er nog
Alleen de pinnen staan er nog © Tibo van de Zand

GESTOLEN OP BESTELLING

Het beeld heet de opstanding, en is een bijbels figuur. "Het is ongeveer een meter hoog en tachtig kilo zwaar. Herkenbaar door de signatuur en de stijl van mijn vader. Dus ze kunnen er niks mee, de dieven. Want het is niet te verhandelen op deze manier, omdat het te bekend is."
Van de Zand vermoedt dan ook dat het beeld op bestelling is gestolen of dat het richting het Oostblok gaat. "Het is een religieus beeld en geloof is daar belangrijk. Bovendien zijn deze beelden makkelijk te verhandelen in die landen, omdat Jits daar niet zo bekend is als in andere landen."

POPULAIR BIJ DIEVEN

Wat het extra zuur maakt, is dat in het verleden ook al andere werken van Jits Bakker werden gestolen. "Helaas is het zo dat mijn vader de meest bestolen beeldhouwer van Nederland is. Dat is geen titel waar je trots op mag zijn."
Dat komt volgens Van de Zand omdat zijn vader veel werken heeft gemaakt. De meeste daarvan maakte hij in zijn atelier in De Bilt. Doordat Jits Bakker zoveel werken maakte, zijn ze ook op veel plekken in Nederland terug te zien. "En dan zijn er wel eens mensen die verkeerde ideeën hebben en beelden ontvreemden."
"Meer dan 30 beelden zijn er gestolen in de afgelopen 20 jaar", zegt Van de Zand. "En ieder beeld is er één te veel. Voor mijn vader voelde het echt alsof ze zijn kinderen hadden gestolen. Zo voelt het voor mij als zoon ook. Ik voel daar ook intens in mee omdat het je eigen vader is die het heeft gemaakt. Dat raakt je natuurlijk heel diep."

MAATREGELEN

Beelden van Jits Bakker die recent geplaatst zijn, hebben daarom extra stevige bevestiging gekregen. "Daardoor is het bijna onmogelijk om ze weg te krijgen. Dan moet je wel zoveel geweld gaan gebruiken en lawaai, dat je meteen tegen de lamp loopt."
Voor de beelden die eerder geplaatst werden, biedt dat helaas ging oplossing. Zo werd het beeld op het graf van de oma van Van de Zand al twintig jaar geleden geplaatst. "In die periode werd er bijna nooit wat gestolen. Toen kon je beelden nog gewoon buiten zetten voor tentoonstellingen."
Van de Zand wijt dat aan veranderingen in de maatschappij. "Vroeger was er veel meer respect. Maar op een of andere manier is het de laatste twintig jaar toch wel heel erg afgegleden in Nederland."
Tibo van de Zand over het gestolen beeld van zijn vader

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.