Vervuilde Westdijk in Bunschoten wordt afgegraven

© Gemeente Bunschoten
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De vervuilde grond op de Westdijk in Bunschoten zal worden afgegraven en vervangen worden voor schone grond. Dat is vanmiddag officieel besloten door het algemeen bestuur van het Waterschap Vallei en Veluwe.
Het dagelijks bestuur van het waterschap adviseerde deze aanpak ruim een maand geleden, toen bleek dat de dijk nog vuiler was dan gedacht. Tijdens een vergadering heeft het algemeen bestuur besloten dit advies op te volgen.

VERVUILING

De vervuiling van de Westdijk kwam eind 2016 aan het licht. Sindsdien is het waterschap bezig met het zoeken naar een oplossing. In maart werden vier mogelijke manieren gepresenteerd om de dijk schoon te maken. Drie van deze manieren bleken echter niet geschikt toen er later ook benzeen en een andere 'potentieel zeer zorgwekkende stof' in de dijk werden aangetroffen.
Het dagelijks bestuur van het waterschap besloot toen geen risico's te willen nemen en adviseerde alle vervuilde grond weg te laten halen en te vervangen voor schone grond.

TGG

Tot op heden is het onduidelijk hoe de vervuilde grond op de Westdijk terecht kon komen. Daarom stoppen Rijkswaterstaat en het Hoogwaterbeschermingsprogramma voorlopig met het gebruiken van thermisch gereinigde grond (TGG).
Het waterschap heeft de verantwoordelijke aannemer aansprakelijk gesteld voor de vervuiling. Toch wil het bestuur de rechtszaak hierover niet afwachten en het probleem zo snel mogelijk oplossen.

PLANNING

Het waterschap verwacht dat de werkzaamheden pas in 2019 van start kunnen gaan. Tijdens het stormseizoen - van november tot april - werkt het waterschap uit veiligheidsoverwegingen niet aan grote waterkeringen.
Tot die tijd is het vinden van een nieuwe locatie voor de vervuilde grond de grootste uitdaging. Het gaat om zeker 3.000 vrachtwagens grond. Die moeten ergens op een veilige plek worden geleegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.