Houtense Sander stopte bermbrand met blusser en natte theedoek

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
HOUTEN - Sander Stam is de held van de week in Houten. De automobilist stopte eergisteren langs de Rondweg, om een bermbrand te stoppen. Beelden van de actie werden massaal gedeeld op de sociale media.
"Ik parkeerde mijn auto op de middenberm", gaat Sander terug naar de dag van de brand. "Toen liep ik naar de kofferbak en pakte mijn brandblusser. Ik werkte vanaf achter de rook naar voren. Zodat je de rook niet in je gezicht krijgt, of inademt."
Zijn voornaamste zorg was dat de brand zou overslaan naar het nabijgelegen Wellantcollege. "Hiernaast staat een school en daar loopt ook gras. Mijn idee was om het vuur bij de school weg te houden. Die moest veilig blijven, in mijn ogen."
Al snel was de brandblusser leeg, maar de Houtenaar had nog een plan B. "Aan de overkant heb je water, daar maakte ik een theedoek nat. Daarmee ben ik verder gegaan met alles uitmaken." Na het voorwerk van Sander heeft de brandweer de brand uiteindelijk definitief geblust.
Naar eigen zeggen heeft de heldhaftige burger altijd een brandblusser in de auto liggen voor dit soort gevallen. "Sinds ik BHV heb gedaan, voel ik me toch een beetje geroepen. Als er brand is kan ik dan misschien toch de eerste hulp geven."

ZONNETJE

De gemeente Houten laat weten dat ze zoeken naar een gepaste manier om de bermbrandheld in het zonnetje te zetten. "Dit is een voorbeeld van iemand die dat verdient", aldus burgemeester Wouter de Jong.
Bermbrandheld Sander Stam

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.