Islamitische begraafplaats Zeist stap dichterbij

Aisha Pijnenburg staat tweede van links, rechts daarvan Ahmed Malky
Aisha Pijnenburg staat tweede van links, rechts daarvan Ahmed Malky © RTV Utrecht / Mark van der Wel
ZEIST - Al jaren is Zeistenaar Ahmed Malky bezig met het realiseren van een islamitisch grafveld in Zeist. Het lijkt er eindelijk te gaan komen. "Ik woon hier al dertig jaar, voel me hier thuis en wil hier mijn laatste rustplaats. En met mij velen."

DE DOOD IS DICHTBIJ

Hoewel de gemeenteraad nog officieel goedkeuring moet geven, moet de aanleg van het grafveld op de begraafplaats aan de Woudenbergseweg eind dit jaar beginnen. Malky is er jaren mee bezig geweest. Hij staat nog midden in het leven, maar nadat in korte tijd vrienden van hem plotseling kwamen te overlijden begon hij een petitie. "De dood is zo dichtbij", zegt Malky. "Het kan zo gebeuren. Mijn kinderen willen mijn graf als het zover is makkelijk kunnen bezoeken. Ik kreeg direct heel veel steun vanuit de moslimgemeenschap en ik voerde daarna goede gesprekken met de gemeente. Ze zien het ook zitten."

BEKEERLINGEN EN VLUCHTELINGEN

In de regel worden overleden moslims begraven in het land van herkomst. Aisha Pijnenburg is een bekeerling en runt een uitvaartbedrijf speciaal voor moslims in Overvecht. "Voor veel jongere generaties is begraven in Nederland een betere optie dan repatriëren naar bijvoorbeeld Marokko. Ze hebben hier meer. Daarnaast kan ik als Nederlandse moslima alleen maar hier begraven worden. Ik wil ook niet anders. Dit is mijn land. Maar het is dan een fijne gedachte om naast mijn broeders en zusters te liggen. Ook voor vluchtelingen dit mooi. Begraven worden in oorlogsgebieden zit er simpelweg niet in."
Ik woon hier al 30 jaar. Dit is mijn thuis, hier wil ik begraven worden.
Ahmed Malky

GEBRUIKEN EN RITUELEN

Uitvaarten in de moslimwereld zien er anders uit dan reguliere begrafenissen, legt Pijnenburg uit. "Het hoofd van de overledene moet richting Mekka gericht zijn. Daarnaast gebruiken we geen kisten, maar lijkwades. Ook wordt er gebeden bij het graf en dan is het fijn dat we daar een aparte plek voor hebben. De aula gebruiken we eigenlijk maar zelden. De condoleance gebeurt in de moskee."

EEUWIGE RUSTPLAATS

Binnen de moslimwereld is het gebruik dat een graf nooit geruimd mag worden. In Zeist kan dat niet, zo liet de gemeente al weten. Malky heeft er onderzoek naar gedaan en voerde gesprekken met de imam. "Hij zei me dat er een kentering zichtbaar is binnen het geloof. Hij zegt dat alleen God eeuwig is. Als het lichaam verteerd is, mag het graf geruimd worden. Dat zal hier dus ook gebeuren. Ik ben al blij dat we een eigen veld krijgen, net als de Chinezen en de Katholieken dat hier hebben. Het is vreemd hier te staan als je nog leeft, maar het is mooi dat het lijkt te gaan lukken. Daarvoor ben ik erg dankbaar!"
Islamitisch grafveld in Zeist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.