Buiten werken in extreme hitte: "Laat dat biertje maar staan"

© Pixabay
UTRECHT - Als het kwik boven de 25 graden Celsius stijgt, is een vrije dag (of meerdere) natuurlijk wel lekker. Maar aangezien het nu al dagen achtereen stralend zomerweer is, zullen de meeste mensen toch gewoon weer aan werken moeten geloven.
Op een kantoor met airconditioning is dat nog goed te doen, maar niet iedere beroepsgroep kent de luxe van een koele werkomgeving. Koks, stratenmakers en dakdekkers zweten peentjes. En iedereen heeft zo zijn eigen manier om daarmee om te gaan.

KEUKEN

In een gemiddelde keuken kan het makkelijk tegen de zestig graden Celsius worden tijdens deze warmte. Daar moet je niet teveel bij stilstaan, aldus een kok uit Utrecht. "Gewoon doorwerken en niet teveel op letten", klinkt het devies.
Toch heeft hij wel enkele tips voor koks die de warmte echt zwaar vinden. "Een koksbuis aan met een hemdje eronder, dat ventileert de warmte beter. En in plaats dat ik de grill aanzet, gebruik ik mijn grillpan. Dat scheelt zeker tien graden."

MOOI BEROEP

Tuinman en stratenmaker Mark Jan Hopman krijgt vaak de vraag "of hij het wel volhoudt", met de hitte. "Maar sommige mensen zeggen ook: mooi beroep hebben jullie, zo lekker buiten in het zonnetje. Maar als het zo heet is, is het echt niet altijd even lekker. Zeker als je pal in de zon en uit de wind zit, dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat je precies aan het doen bent. Dan is het eigenlijk gewoon te heet om te werken."
Als het even kan, probeert Hopman vroeg op de dag te beginnen en op tijd te stoppen. "Maar niet iedereen zit erop te wachten dat we om 07.00 uur 's ochtends al met veel lawaai aan de slag gaan. Veel water drinken, goed insmeren en zo veel mogelijk in de schaduw blijven is dan het belangrijkst."

HITTEPLAN

Twee weken geleden ging het hitteplan van het RIVM van kracht in Utrecht en zes andere provincies in Nederland. Dat houdt in dat extra gelet wordt op mensen die een vergroot risico lopen op gezondheidsproblemen door het warme weer.
"Reden genoeg voor wat tips over hoe om te gaan met hitte op de werkvloer en waar je rekening mee moet houden als je in de buitenlucht werkt", stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zonwering, een tropenrooster, extra pauzes, luchtige en bij voorkeur katoenen kleding en veel drinken (geen alcohol) zijn enkele tips die het ministerie geeft.

VORST

Zomaar zeggen dat je in verband met de hitte niet komt werken, kan namelijk niet, legt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. "In tegenstelling tot bij vorst, waar redelijk strenge regels zijn met betrekking tot werken, is dat bij hitte niet echt het geval. Gelukkig houden veel werkgevers er echt wel rekening mee dat het in sommige gevallen echt te warm is en wordt er bijvoorbeeld gewerkt met tropenroosters, waarbij het personeel al om 05.00 of 06.00 uur begint en op het warmste deel van de dag dus vrij is."
In de horeca is dat natuurlijk lastiger, erkent Fortuin. "Juist op de momenten dat het warm is, moet het geld in de horeca verdiend worden. Horecapersoneel begrijpt dat overigens ook heel goed. Goede werkgevers moeten dan zorgen voor voldoende drinken en voldoende rusttijd: de randvoorwaarden die ervoor zorgen dat je je werk goed kunt blijven doen." Om werknemers en -gevers op weg te helpen heeft CNV Vakmensen een hitte-app gelanceerd, om de gevoelstemperatuur te checken.

BIERTJE

Als je dan toch buiten moet werken, wordt het "smeren, smeren en nog eens smeren", aldus Fortuin. "Heel veel zonnebrand gebruiken en voor beschermende kleding zorgen. Mensen in de bouw moeten dus niet met blote bovenlijven werken, maar een T-shirt en een petje opdoen. Ook helpt het om veel water drinken en vooral geen frisdrank of bier."
Maar of het horecapersoneel daar een boodschap aan heeft? "Om 20.00 uur het eerste biertje, dan ben je die warmte gauw weer vergeten", aldus een Utrechtse chef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.