Stemmen staken weer, plan reclamemast Baarn van tafel

De A1 tussen Baarn en de Eempolder.
De A1 tussen Baarn en de Eempolder. © RTV Utrecht / Joost Danvers
BAARN - De reclamezuil die langs de A1 in Baarn was gepland is van de baan. De gemeenteraad blijft verdeeld over het besluit dat al in de vorige collegeperiode was genomen. Gisteravond lukte het voorstanders van de mast opnieuw niet om een meerderheid te krijgen voor een raadsvoorstel.
Bij het Baarnse sportpark langs de snelweg moest een mast van 28 meter komen, met daaraan twee LED-schermen van 10 bij 10 meter. De opbrengst, ruim 60.000 euro per jaar, zou de gemeente aan sport besteden. Onder meer natuurorganisaties maakten bezwaar tegen de 'lichtvervuiling' aan de rand van de Eempolder, die bovendien het uitzicht zou bederven en mogelijk weggebruikers zou afleiden. Ook buurgemeente Eemnes schreef een protestbrief over de mast.

VAKANTIE

In een eerdere raadsvergadering staakten de stemmen.Gisteravond leek zich aanvankelijk alsnog een meerderheid van 10 tegen 8 af te tekenen voor de reclamemast. Een VVD-raadslid dat vorige keer afwezig was zou voor stemmen en een tegenstander van de BOP was deze keer op vakantie. Het voorstel werd daarom door velen gezien als een hamerstuk.
In de weken die tussen beide stemmingen lagen is coalitiepartij ChristenUnie-SGP echter van standpunt veranderd. Raadslid Roy Bruins stemde tegen de mast, waardoor de uitslag voor de tweede keer 9-9 was. Reglementair werd het voorstel daarmee verworpen en het eerdere besluit teruggedraaid.
Stichting Behoud de Eemvallei, die zich afgelopen maanden stevig verzette, is opgelucht dat het plan voor de reclamemast nu definitief van tafel is geveegd. "Ik kan het bijna niet geloven", zegt secretaris Kees Koolmees die vooraf persoonlijk met raadslid Bruins heeft gesproken. "Het blijkt maar weer dat wat we aandragen ertoe doet. Het is zwaarwegend, het zijn keiharde feiten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.