RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moordenaar broer kroongetuige: ik wist niet wie ik doodschoot

1/2
UTRECHT - Onder grote belangstellingbegon vanmorgenhet procesrond deliquidatie van Reduan B.,de broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B.Het OM eiste alvasteen gevangenisstraf van3,5 jaar tegen verdachte Guency G.Hij zou de wapens hebben geleverd.

Schutter Shurandy S.was vandaag zelfniet aanwezig bijde inleidende zitting.De 40-jarige Hilversummerheeftalbekend, maar rond is de zaak allerminst.


Nabil B. getuigt tegen de zogenoemde mocromaffia die verantwoordelijk wordt gehouden voor tal van liquidaties in de Utrechtse en Amsterdamse onderwereld,

Kopstukken in deze zaakzijn volgens politie en justitieRidouan Taghi (40) uitVianen en Sad Razzouki (46) uit Utrecht. Zij zouden de opdrachtgevers zijn van een hele reeks liquidaties, waaronder die van Ranko Scekic en Hakim Changachi,en worden daarominternationaalgezocht.De liquidatie van de broer van Nabil B. wordt gezien als een vergelding voor het feit dat de Utrechteris gaan verklaren. De familie van de kroongetuigeis ondergedoken na de moord.

Shurandy S. zou al in het najaar van 2017 zijn benaderd om een liquidatie uit te voeren. Wie het beoogde slachtoffer wasen of toenal was uitgelekt datNabil B. aan het verklaren was, is niet bekend.


S. heeft verklaard dat hij pas twee dagen voor de liquidatie wist wie het slachtoffer was. Dat het om de broer van de kroongetuigeging, washem naar eigen zeggen niet bekend.

In januari 2018 huurdeS. een garagebox voor de in Nieuwegein gestolen vluchtauto.Op dinsdag 27 maartkreeg hij de naam en adres van het slachtoffer. Ookontving hijde wapens en instructies over de manier waarop de moord gepleegd moest worden.

GEFILMD
De verdachte reed donderdagochtend 29 maart naar de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, waar de broer van de kroongetuige een bedrijf had. Hij deed zich voor als sollicitant en schoot het slachtoffer dood. Shurandy S.is gefilmd door bewakingscamera's bij het bedrijf. Ook is er DNA van hem gevonden enliet hij een auto achter.S. eneen andere verdachte konden al vrijsnel worden aangehouden. Een derde verdachte bleek niets met de zaak te maken te hebben.

 Bewakingsbeelden van de verdachte en de auto waarin hij reed. Bewakingsbeelden van de verdachte en de auto waarin hij reed. | Foto: Bewakingsbeelden politie

Deofficier van justitienoemde de liquidatie vanmorgen"een directe afgrijselijke reactie op het feit dat de kroongetuige wil verklaren over opdrachtgevers". Het is Nederland nooit eerder gebeurd dat een volstrekt onschuldige burger werd vermoord omdat een familielid justitie wilde helpen, stelt het OM.

AFLUISTEREN JOURNALIST
Het tappen van een journalist en een informant, direct na de moord,kwam vanmorgen ook aan bod tijdens de zitting. Advocaat Nico Meijering, die vandaag de verdediging van Shurandy S.voert,noemt de kwestie een ongekendeklap in het gezicht van de vrije pers en de rechtbank.

Hij vindt dat de hele gang van zaken ook een groterol speelt in de strafzaak. Het OM heeft volgens hem alles op alles gezet om het afluisteren "onder de pet te houden". Het vernietigen van het afgeluisterde gesprek heefttot grote woede geleid bij de rechter-commissaris, omdat daarmee mogelijk voor de verdachte ontlastende informatie voorgoed verloren is gegaan, betoogde de raadsman.

Meijering wil dat alle documenten over het besluit om de journalistaf te luisterendoor het OM worden vrijgegeven. Ookhet besluit om het materiaal daarna te vernietigen en de hele nasleep daarvan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -